Companii

Afacere Transelectrica de 9 mil. euro cu japonezii pe fibra optica

04.10.2004, 00:00 215

Compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica a semnat, la finele saptamanii trecute, un contract in valoare de 9,2 milioane euro cu firma nipona Fujikura Ltd privind furnizarea si instalarea de izolatoare si cabluri cu fibra optica.
Contractul prevede instalarea a 650 km in termen de un an, ceea ce ar face ca Transelectrica sa dispuna pana la finele anului viitor de o infrastructura de fibra optica de 4.500 km, cu ajutorul careia sa intre pe piata telecomunicatiilor din Romania.
"Compania japoneza va realiza, de asemenea, opt inele metropolitane de fibra optica, care vor inconjura sediile de sucursala din teritoriu si care vor avea o lungime totala de 150 km", a spus Ion Merfu, directorul general al Transelectrica.
Finantarea contractului incheiat de catre Transelectrica cu Fujikura va fi asigurata de catre Banca Europeana pentru Investitii (BEI).
Transportatorul de electricitate a demarat in 2001 un program amplu de investitii pentru a-si pune la punct o infrastructura de fibra optica, valoarea estimata a acestui proiect depasind 100 milioane euro. Scopul declarat al acestui proiect a fost acela de a conduce, monitoriza si obtine in timp real informatii despre functionarea sistemului energetic national, iar capacitatile excedentare de fibra optica sa fie folosite pentru intrarea pe piata telecomunicatiilor.
"Am inceput deja prin intermediul Teletrans sa inchiriem fibra optica la diverse firme. Am inchiriat sau avem solicitari pentru inchiriere de fibra optica de la Astral, de la o companie romaneasca interesata de conexiunea din zona Aradului cu Ungaria, dar sunt si alte firme. Cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) avem un contract mai vechi", a mai spus Ion Merfu.
In ceea ce priveste intrarea pe segmentul telecomunicatiilor, oficialul Transelectrica asteapta mai intai finalizarea retelei de fibra optica si apoi a anuntat ca va selecta un investitor cu care sa fie formata o societate mixta.
In acest moment, Transelectrica are angajate investitii de peste 600 milioane euro in proiecte de reducere a costurilor, protectia mediului si adaptarea la standardele UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice - n.r.).
Modernizarea sistemului de comunicatii este una dintre cerintele impuse de catre UCTE, organizatie din care Transelectrica face parte din 2003.
Ion Merfu ocupa functia de director general al Transelectrica din vara acestui an, inlocuindu-l pe Jean Constantinescu, care a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei Electrice si Termice.
Transelectrica mizeaza pe venituri de peste 9.700 miliarde lei (236 mil. euro, la un curs mediu de circa 41.000 lei/euro in acest an) si un profit din exploatare de 510 miliarde lei (12,4 mil. euro). In 2003, cifra de afaceri a companiei a fost de 7.618 mld. lei (202 mil. euro), in crestere cu 13% in valoare nominala fata de anul anterior.
Firma japoneza Fujikura, unul din cei mai mari producatori de echipamente destinate sectorului comunicatii si electronicii, are un volun anual de afaceri de circa 3 mld. $. Pe piata romaneasca, corporatia nipona este prezenta din 1993, iar din 2000 are o sucursala - Fujikura Telecom Romania.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO