Companii

Afaceri în scădere şi pierderi de zeci de milioane de euro pentru Nuclearelectrica

23.08.2010, 23:53 36

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai importanţi producători deenergie din România care operează cele două reactoare de lacentrala nucleară de la Cernavodă a trecut pe pierderi în primulsemestru al anului, deşi compania a înregistrat din activitatea deexploatare un rezultat pozitiv.
Astfel, potrivit datelor financiare, firma a raportat în primeleşase luni din 2010 o pierdere de 192,2 milioane de lei (46,3milioane de euro), faţă de un profit brut de 108,6 milioane de lei(25,6 milioane de euro) înregistrat în primul semestru al anuluitrecut.
"Rezultatul brut al primului se­mestru din 2010 este negativ şieste cauzat de pierderea din activitatea financiară ca urmare adeprecierii leului raportat la celelalte valute şi deînregis­trarea conform legislaţiei specifice a diferenţelor de cursvalutar nefavorabile pentru totalul împrumuturilor contrac­tate înperioada investiţiei Unităţii 2 de la centrala nucleară Cernavodă",expli­că reprezen­tanţii companiei. Astfel, deşi re­zultatul dinactivitatea de exploatare a fost de 43,7 milioane de lei (10,5mili­oane de euro), de peste 3 ori mai mic faţă de primele şaseluni din 2009, pierderea financiară a fost de circa
236 mil. lei (aproximativ 57 de milioane de euro), de aproape 6 orimai mare faţă de primul semestru de anul trecut.

Mai puţină energie produsă

Scăderea rezultatului din exploatare a fost cauzată şi de faptul căNuclear­electrica a produs mai puţină energie în perioadaanalizată. Deşi scăderea producţiei nu a fost semnificativă, de sub3%, preţurile de vânzare ale energiei au scăzut simţitor în 2010faţă de 2009.
Astfel, dacă la sfârşitul anului 2008, Nuclearelectrica încheiacontracte de vânzare a energiei pentru tot anul 2009 cu preţuri şide peste 200 de lei pe MWh, pentru anul 2010 vânzările de energieale companiei s-au realizat şi la preţuri de 161,8 lei peMWh.
"Rezultatul activităţii de exploatare este pozitiv deşi în primaparte a anului 2010 a avut loc oprirea planificată a unei unităţinucleare timp 26 de zile şi efectuarea reparaţiilor necesare, ceeace explică şi producţia livrată mai mică în primul semestru din2010 faţă de perioada similară din 2009", mai spun reprezentanţiicompaniei.
Cifra de afaceri a companiei a variat destul de puţin în perioadaanalizată, de la 737,1 milioane de lei (174,2 milioane de euro), la716,9 milioane de lei (172,9 milioane de euro).

Se decide viitorul reactoarelor nucleare 3 şi4

Nuclearelectrica este implicată alături de alţi şase investitori înrealiza­rea proiectului reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de laCernavodă, în prezent pe ampla­samentul centralei fiindfuncţio­nale doar două unităţi din cele cinci proiectateiniţial.
Deşi începerea construcţiei la acest obiectiv de 4 miliarde de euroera pro­gramată pentru septembrie anul acesta, lucrările suntamânate în contextul în care statul român, care deţine acum 51% dinacest proiect, se gândeşte să-şi schimbe pentru a doua oarăparticipaţia. Ministrul economiei Adriean Videanu spune că guvernular trebui să sta­bi­lească săptămâna aceasta cu ce parti­cipaţie vamai rămâne în proiect, fiind exclusă varianta ieşiriistatului.
Alături de statul român, în proiectul celor două reactoare noi dela Cerna­vodă mai sunt implicaţi CEZ (Cehia), RWE Power (Germania),GDF SUEZ (grup franco-belgian), Enel (Italia), Iberdrola (Spania)şi ArcelorMittal România. Primii patru investitori deţin câte 9,15%fiecare din compania de pro­iect, în timp ce ultimii doi au oparti­cipaţie de câte 6,2%. Statul a ajuns să controleze 51% dincel mai mare proiect de investiţii din România după ce iniţial avea20%.
Concomitent cu această modificare şi valoarea proiectului s-adublat, de la
2 la 4 miliarde de euro, la momentul res­pectiv nefiind date preamulte explicaţii. Criza financiară a afec­tat însă capa­citateastatului de a susţine o participaţie atât de mare pentru care artrebui să plătească aproximativ 2 mili­arde de euro, motiv pentrucare autori­tă­ţile se gândesc acum cu cât să o re­ducă. Nu esteexclusă posibilitatea ca Nuclear­electrica să revină laparticipaţia de 20% pe care o avea iniţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO