Companii

Agrana a vandut cu 80% mai mult pe primele trei luni

01.06.2001, 00:00 27



Grupul austriac Agrana, care activeaza in Romania in domeniul industriei zaharului, a avut in prima parte a acestui an vanzari mai mari cu 32.000 tone de zahar fata de perioada similara a anului trecut, a declarat pentru Ziarul Financiar Christian Medved, presedintele consiliului de administratie Agrana Romania.

In 2000, Agrana a vandut 156.000 tone de zahar, adica in jur de 35-40.000 tone trimestrial, astfel incat vanzarile de pe primul trimestru au fost cu 80-90% mai mari ca anul trecut.

Agrana Romania a avut in 2000 o cifra de afaceri de 57,5 milioane de dolari. Profitul operational a fost de 5,08 milioane de dolari, dar societatea a inregistrat pierderi de 2,9 milioane de dolari.

In 2001, compania tinteste atingerea pragului de profitabilitate, cu vanzari care sa depaseasca 83 de milioane de dolari, a spus Medved.

Compania a lansat ieri zaharul Margaritar, pana acum singurul produs premium de pe piata romaneasca, conform reprezentantilor companiei.

Produsul are granulatie uniforma, putere mare de indulcire si un ambalaj modern. Investitiile in tehnologia special destinata acestui produs au fost de 0,8 milioane de dolari, iar bugetul pentru sustinerea publicitata este de 1 milion de dolari pentru 2001, sustin oficialii companiei.

Campania publicitara pentru sustinerea produsului va incepe la 1 iunie si va cuprinde toate canalele media: spoturi TV, emisiune TV culinara, radio si presa, in paralel cu celelalte mix-uri de marketing - materiale publicitare, distributii de mostre, promotii adresate consumatorului si comerciantilor.

"Personalitatea marcii Margaritar concorda cu stilul de viata al consumatorului tinta: femei moderne, cu deschidere spre nou, raspunzatoare de cumparaturile casei. Majoritatea consumatorilor au varste peste 30 de ani", sustine Medved.

Noul produs va avea un pret recomandat de producator de 15.120 de lei pe kg, comparativ cu 1kg de zahar "normal", care costa 14.000 de lei.

In afara de sfecla de zahar, Agrana foloseste ca materie prima zaharul brut produs din trestie de zahar, importat in principal de pe piata sud-americana.

"Agrana intentioneaza ca in urmatorii ani sa-si asigure materia prima necesara producerii zaharului exclusiv din sfecla de zahar cultivata in tara.

Noi am marit de la an la an suprafetele de teren cultivate cu sfecla de zahar pe care le contractam cu producatorii. In 2000 am contractat 8.000 de ha de teren si anul acesta am oferit sprijin producatorilor pentru 15.000 de ha de teren.

Din pacate, doar 12.000 ha au fost contractate, pentru ca producatorii considera culturile de grau si orz mai profitabile", povesteste Medved.

In cei trei ani de prezenta pe piata romaneasca, Agrana a investit 50 mil. de $. In 2001, intentioneaza sa investeasca alte circa 4 mil. de $ in retehnologizare, logistica si protectia mediului.

"1 milion de dolari urmeaza a fi investit anul acesta in fabricile noastre de la Buzau si Roman pentru utilarea cu tehnologia necesara trataruu apelor reziduale", sustine Medved.

In Romania, grupul Agrana detine pachetele majoritare de actiuni la trei fabrici de zahar achizitionate in 1998. La Beta ?andarei, are 86% din pachetul de actiuni si la Zaharul Buzau are peste 78% din actiuni. Danubiana Roman este detinuta in proportie de 79% de acelasi grup.

Consumul anual total de zahar, in Romania, este de 450-500.000 tone pe an, adica peste 20 Kg per capita pe an. In urmatorii ani se estimeaza cresterea consumului de zahar la 600.000 t pe an.

In tarile vecine, media acestui consum este anual, pe cap de locuitor, de 39 Kg in Ungaria, 38 Kg in Slovacia si 44 Kg in Cehia.

In Romania, la ora actuala, supravietuiesc opt fabrici de zahar, dintre care trei sunt detinute de grupul austriac Agrana. La sfarsitul lui 1989 erau in functiune 33 de astfel de unitati de productie.

Principalii competitori pentru Agrana sunt Pfeifer und Langen (Germania), Sucrerie de Marquentere si Sucrerie de Bazancour (Franta) si Argirom Calarasi.

Agrana face parte din grupul Sudzucker, cel mai mare producator de zahar din Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO