Companii

Akademia Center, al treilea mall din Cluj, amanat a treia oara

11.11.2009, 23:14 214

Conducerea Nisco Invest, dezvoltatorul Akademia Center, parte agrupului de firme Nisco Group, spune ca lucrarile de constructie lacel de-al treilea mall din Cluj ar putea fi finalizate cel maiprobabil in 2012, dupa ce anterior actionarii au stabilit ca termenanul 2011.

Reprezentantii companiei clujene estimau anul trecut caproiectul Akademia Center care cuprinde pe langa spatiilecomerciale si spatii de birouri si un centru medical va fi predatin primul trimestru al anului 2010, insa criza financiara a afectatdezvoltarea acestui proiect.

Investitia totala in dezvoltarea proiectului Akademia Center seridica la aproximativ 30 mil. euro.

"Conditiile actuale de piata nu mai permit constructorilor sacontinue ritmul accelerat din anii trecuti, astfel ca totidezvoltatorii imobiliari sunt afectati in momentul de fata derecesiunea economica", a declarat pentru ZF Transilvania CristinaNistor, reprezentantul companiei Nisco Invest.

Antreprenorul general al Akademia Center este companiaportugheza Engexpor. Firma portugheza a fost implicata inrealizarea a peste 27 de proiecte de centre comerciale in Europa siBrazilia. Engexpor are o cifra de afaceri anuala de aproximativ 10mil. euro, printre clientii companiei numarandu-se MultidevelopmentCorporation, Inter Ikea, Sonae Sierra, Immoauchan sau ChamartinInmobiliaria.

Compania Nisco Invest a obtinut anul trecut un imprumut bancarde peste 30 de milioane de euro de la BCR Erste. In urma licitatieiorganizate de Nisco Invest si Engexpor, compania desemnata saadministreze proiectul de construire a Akademia Center este firmade constructii Soil Tech Drilling.

Akademia Center va avea o suprafata de 41.000 de metri patrati,din care 18.000 de metri patrati vor fi inchiriabili. Proiectul dela Cluj va include pe langa spatiile de retail si servicii, spatiide birouri de clasa A, precum si spatii medicale amplasate laniveluri superioare, actionarul majoritar al Nisco Invest fiindomul de afaceri clujean Calin Nistor.

Mallul va fi construit pe un teren concesionat de la ConsiliulJudetean Cluj-Napoca pe o perioada de 49 de ani.

Compania Nisco Invest si-a inceput activitatea pe piata localadin anul 1990 si face parte dintr-un grup de opt firme.

Firma a dezvoltat pana in prezent proiecte imobiliare inCluj-Napoca si Satu Mare, valoarea totala fiind de aproximativ 5mil. euro.

Proiectul Akademia Center este cel de-al treilea proiect despatii comerciale anuntat in ultimii trei ani pe piata clujeana, inprezent in Cluj-Napoca existand doua proiecte finalizate, IuliusMall si Polus Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO