Companii

Al doilea semnal pozitiv pe piata aeriana: Malev a transportat cu 4% mai multi pasageri pe Bucuresti-Budapesta

Al doilea semnal pozitiv pe piata aeriana: Malev a transportat cu 4% mai multi pasageri pe Bucuresti-Budapesta
28.04.2010, 23:05 25

Compania ungara Malev, unul dintre primii cinci operatoriaerieni de linie regulata din Romania, a transportat 30.000 depasageri in primele trei luni ale anului acesta pe rutaBucuresti-Budapesta, mai mult cu 4% comparativ cu aceeasi perioadaa anului anterior. "Gradul de incarcare al aeronavelor a fost deaproape 50% in trimestrul unu, mai mult cu 2% fata de perioadasimilara a anului trecut. Rezultatele noastre au fost mai bune inprimele luni ale anului acesta", a spus Adam Hegedus, head ofcorporate communications al companiei aeriene Malev.

Operatorul ungar are patru zboruri zilnice pe rutaBucuresti-Budapesta, doua zboruri pe zi pe Cluj-Napoca- Budapestasi cate un zbor zilnic pe Targu-Mures- Budapesta. Compania arenuntat la zborurile de pe destinatiile Timisoara si Iasi dincauza ca nu erau profitabile. Hegedus nu a precizat cati pasageriau fost transportati pe toate aceste rute.

Incasarile Malev in primul trimestru s-ar putea situa in jur de3,6 mil. euro pe ruta Bucuresti-Budapesta, potrivit estimarilor ZFcare iau in calcul numarul de pasageri anuntat de companie si unpret mediu de 120 de euro pe bilet.

Malev este a doua companie aeriana de linie care isi facepublice rezultatele pe primul trimestru al anului acesta, dupa ceade stat Tarom. Si datele Tarom aratau o crestere a traficului inprimele trei luni ale anului, compania transportand cu 26% maimulti pasageri, pana la 415.000 persoane, nivel aproape similar cucel din trimestrul unu al anului 2008.

Jucatorul aerian ungar estima anul trecut ca detine o cota depiata de 5% in Romania, concurand cu companiile Tarom, Lufthansa,Austrian Airlines si Carpatair si alti operatori de linie regulata,dar si cu operatorii low-cost Blue Air si Wizz Air.

Oficialii Malev nu au oferit date legate de cifra de afaceriinregistrata pe piata romaneasca anul trecut, insa, potrivitcalculelor ZF, veniturile companiei ungare s-ar fi putut ridica la20 de milioane de euro, luand in calcul o valoare de 400 demilioane de euro a pietei si o cota de piata de 5% a companieiMalev.

"Planul principal al Malev pentru piata romaneasca este sa isiconsolideze pozitia pe linia Bucuresti-Budapesta si sa isi mareascagradul de incarcare al aeronavelor", a spus Adam Hegedus. Peste 60%din pasagerii din Romania sunt pasageri de tranzit, care nu seopresc in Budapesta.

Din cauza inchiderii traficului aerian, pe fondul aparitieinorului de cenusa vulcanica, Malev a anulat la nivel international536 de zboruri, situatie care a afectat aproape 39.000 de pasagerila nivel international. Neoperarea zborurilor a avut un efectnegativ asupra veniturilor companiei.

"Cu toate acesta, rezultatele bune obtinute de companie inprimul trimestru ne dau incredere ca vom trece peste efectelenegative generate de inchiderea traficului aerian", au mentionatoficialii companiei.

La nivel international compania Malev a transportat 3 milioanede pasageri anul trecut, din care 10% au fost pasageri transportatiin si dinspre Romania, potrivit estimarilor companiei.

Din nou la stat

Compania aeriana Malev a fost renationalizata in primultrimestru al anului acesta, statul ungar preluand o participatie de95% in cadrul companiei coplesite de datorii, potrivit AFP. Malev afost privatizata in 2007, odata cu vanzarea unei participatii de99,95% catre AirBridge. Compania ungara low-cost Wizz Air, prezentasi pe piata romaneasca, a contestat decizia statului de a cumparaMalev, sustinand ca este o decizie discriminatoare, cedistorsioneaza competitia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO