Companii

Alcatel Romania face profit din accesul la Internet

01.09.2000, 00:00 18



Alcatel Romania va avea anul acesta o cifra de afaceri de circa 60 milioane de franci francezi (8,2 milioane de dolari) prin exportul de componente pentru echipamente ADSL, care ofera acces rapid la Internet, urmand ca vanzarile din acest sector sa creasca in 2001 la 100 milioane de franci francezi (13,6 milioane de dolari), a declarat Ziarului Financiar Dan Bedros, directorul general al societatii.

Divizia din Romania a concernului francez produce anual circa 1,5 milioane de convertizoare (partea de alimentare) pentru echipamente ADSL (Asymmetrical Digital Line), solutii care permit accesul rapid si in debit mare la Internet, sub asa-numitul concept de "instant Internet".

Aceste convertizoare sunt produse in prezent exclusiv in Romania si Mexic, o noua linie de productie fiind in contructie in Malaiezia. Acest mod de organizare reflecta strategia concernului francez de specializare a fiecarei divizii.

Echipamentele sunt exportate in cea mai mare parte in Statele Unite, unde Alcatel are o cota de 45% din piata, ca si in majoritatea tarilor din Europa Occidentala, precum Franta sau Germania.

"ADSL este un echipament multiplexor care permite ca pe o linie telefonica normala cu viteza de transfer de 64 kilobiti/secunda sa poti sa obtii o viteza de transfer de pana la zece megabiti/secunda", a explicat Bedros. Practic, echipamentele ADSL ofera viteze de transfer de aproape 200 de ori mai mari decat orice modem analogic.

Productia de astfel de echipamente a inceput in Romania anul trecut, cu o investitie de patru milioane de dolari. In prezent in aceasta activitate sunt angrenati circa 300 de angajati, care lucreaza in patru schimburi.

"Momentan toti operatorii importanti de telefonie fixa achizitioneaza astfel de echipamente pentru a putea face fata concurentei, care ofera Internet prin cablu sau alte modalitati la viteze mari.

Pentru operatori este o solutie mult mai ieftina decat sa schimbe reteaua de cabluri", a comentat Bedros. Printre clientii Alcatel se numara giganti mondiali ai telecomunicatiilor precum Bell Atlantic si SBC (Statele Unite), Telia (Suedia), British Telecommunications (Marea Britanie), France Telecom (Franta).

Din pacate in Romania nu sunt utilizate aceste sisteme. Alcatel a instalat experimental echipamente ADSL la operatorul de telefonie mobila Mobil Rom (care activeaza sub marca Dialog), iar incercarile de negocieri cu Romtelecom au intampinat rezistenta grecilor de la OTE, care nu inteleg avantajele acestui sistem.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO