Companii

Alro a våndut la fel, dar cu costuri mai mari

23.05.2005, 19:02 15

Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina a incheiat primul trimestru cu o scadere accentuata a profitului, de aproape 75%, pe fondul cresterii cheltuielilor cu materiile prime si a mentinerii vånzarilor la acelasi nivel cu anul trecut.

Alro a inregistrat pe primele trei luni un profit de 133,8 miliarde de lei (3,6 milioane de euro) fata de 533,5 miliarde de lei (13,2 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.

VÃ¥nzarile companiei au avansat cu 9% in euro pe primele trei luni fata de perioada similara a anului trecut, desi au ramas practic nemodificate in lei.

VÃ¥nzarile companiei pe primele trei luni au insumat 3.426,8 miliarde de lei (92,6 milioane de euro). Alro a incheiat in primul trimestru un contract de furnizare a energiei electrice pentru trimestrele II si II, cu plata in avans, conditii in care a reusit, afirma reprezentantii companiei, sa obtina un pret avantajos.

Alro a contractat de altfel un credit bancar de 50 de milioane de euro pentru plata in avans a energiei, care ocupa o pondere semnificativa in productia de aluminiu primar.

Alro Slatina este controlata de catre companiile Marco Industries si Conef, care detin aproape 80% din actiuni. In spatele celor doua companii se afla oligarhul rus Vitali Matsitski.

Surse din piata afirma ca omul de afaceri rus este si actionarul majoritar al producatorului de alumina Alum Tulcea, preluata anul trecut prin intermediul Pioche Consultants United, companie inregistrata intr-un paradis fiscal. Alumina este principala materie prima pentru productia de aluminiu, iar urmatorul pas al lui Matsitski ar putea fi o fuziune Alro-Alum.

Alro este una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, avånd o valoare de piata de aproximativ 500 de milioane de euro.

Alro nu se afla insa printre preferatele investitorilor de pe piata, avånd o lichiditate extrem de redusa din cauza faptului ca sub 2% din actiuni se afla in proprietatea micilor actionari. Statul mai controleaza un pachet de 18% din capitalul Alro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO