Companii

Altur Slatina: investitii cat capitalizarea bursiera - 1 milion de dolari

25.07.2003, 00:00 18

Producatorul de piese turnate Altur Slatina va realiza in perioada urmatoare investitii in valoare de un milion de dolari. O parte din acestea vor fi realizate din surse proprii, iar cealalta parte prin intermediul unei majorari de capital.
Unele din principalele piese realizate de Altur sunt pistoanele si seturile motor pentru automobile, insa ponderea acestora in vanzarile companiei a scazut in ultimii doi ani de la 40% pana la 25%. Investitiile preconizate sunt chiar in acest sector de productie. “Avem in vedere dezvoltarea pe termen lung a productiei de pistoane mai ales pentru export, iar investitiile vor viza tehnologizarea fabricii”, a explicat Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia. Societatea de investitii financiare Oltenia este actionarul majoritar al Altur, cu o detinere de 80% din actiuni. Ciurezu a mai explicat ca societatea se afla in negocieri pentru incheierea unor noi contracte de export.
Altur se numara printre principalii furnizori ai Aro, Roman Brasov sau Tractorul (companii care se confrunta cu mari dificultati in ultimii ani), fiind unicul furnizor de pistoane  pentru motoarele asamblate de acestea, avand o cota de piata majoritara la piesele de schimb. Dar pentru a supravietui declinului industriei autor romanesti, Altur s-a orientat mai puternic catre piata externa.
Principalii client al Altur sunt in prezent filialele europene ale companiei americane TRW Automotive. Aceasta se afla pe locul opt in lume in clasamentul furnizorilor de piese auto. Comenzile TRW Automotive au reprezentat anul trecut 44% din cifra de afaceri a Altur.
In 2003, compania a reusit o crestere de 22% a cifrei de afaceri, fata de o inflatie de 17,8%. Vanzarile compeniei au insumat anul trecut 545 miliarde de lei (16,5 milioane de dolari). Profitul net in 2002 a fost mai mult decat triplu fata de anul precedent, 9,9 miliarde de lei, fata de 3 miliarde de lei in 2001.
Actiunile Altur sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde au oscilat in ultimele lunio intre 4.100 si 8.200 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei, mai mare fata de pretul de piata al actiunilor. Din acest motiv este putin probabil ca actionarii minoritari sa subscrie in cazul unei majorari de capital, iar cota detinuta de societatea de investitii financiare ar putea creste. Ultimul pret al actiunilor pe piata este de 6.000 lei/actiune, iar valoarea de piata a companiei este de 1,1 milioane de dolari. lad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO