Companii

Amicii, 1,5 mil. euro din distribuţia îngheţatei Milka

19.07.2010, 23:38 919

Compania Kubo Ice Cream, care a preluat în urmă cu câteva lunidistribuţia îngheţatei Milka la nivel local, estimează că noulbusiness îi va aduce în acest an 10-15% din rulajele de anultrecut, adică 1-1,5 mil. euro.

Îngheţata Milka este produsă în Bulgaria de către compania Darkoşi a apărut pentru prima dată în comerţul local în 2009, fiindadusă în primul an de către distribuitorul LeaderInternational.

Kubo Ice Cream este producătorul brandului de îngheţată Amiciişi unul dintre cei mai mari cinci jucători pe piaţa locală deprofil, cu afaceri de circa 10 mil. euro în 2009. Preluareadistribuţiei îngheţatei Milka a permis companiei să intre pesegmentul superior de preţ dominat de multinaţionalele Nestlé şiUnilever (Algida) şi de Betty Ice.

"Contăm în acest an pe un aport al vânzărilor îngheţatei Milkade circa 10-15% din cifra de afaceri realizată cu produsele Amicii.Distribuim îngheţata Milka în marea majoritate a reţelelor deretail şi în aproximativ 25-30% din punctele de vânzare dincomerţul tradiţional pe care le acoperim", a declarat FlorinRoşescu, director general şi acţionar al Kubo Ice Cream.

El nu mizează însă pe un avans al afacerilor companiei în 2010faţă de anul trecut, astfel încât se poate estima un declin alvânzărilor brandului Amicii în acest an. "Pentru 2010 previzionămcreştere zero, având în vedere condiţiile meteo şi contextuleconomic total nefavorabil", a mai spus Roşescu.

Compania, deţinută de către mai mulţi oameni de afaceri din zonaMoldovei, ar putea încheia şi un parteneriat strategic, la nivelulacţionariatului Kubo Ice Cream, cu proprietarul producătoruluibulgar Darko - fondul de investiţii Balkan Accession Fund -potrivit unor surse din piaţă.

Anul trecut, acţionarii Kubo au purtat discuţii pentru vânzareacompaniei cu mai mulţi investitori interesaţi de această achiziţie,însă în final nu s-a ajuns la un acord de semnare atranzacţiei.

Roşescu a spus însă că până acum nu a avut astfel de negociericu proprietarul Darko.

"Discuţiile noastre cu The Balkan Accession Fund au vizatcontractul de colaborare cu Darko pentru vânzarea produselor deîngheţată Milka, precum şi a altor produse din portofoliul Darko înRomânia şi, în mod similar, vânzarea de către Darko a unor produseAmicii în Bulgaria", a precizat acţionarul Kubo Ice Cream.

Cine este Kubo Ice Cream şi cu cine se bate

Compania deţine o fabrică de îngheţată în Piatra Neamţ şi a avutîn 2009 o cifră de afaceri de 39,3 mil. lei (9,3 mil. euro) şi unprofit brut de 0,2 mil. lei, cu 228 de angajaţi, potrivit datelorde la Registrul Comerţului. Cifra de afaceri şi profitul au avutanul trecut creşteri uşoare, de câteva procente, comparativ cuvalorile raportate pe 2008.

Producătorul este deţinut de oamenii de afaceri Florin Roşescu,Vasile Mancaş şi Constantin Brâu Roş.

Cei mai mari competitori ai brandului Amicii sunt Betty Ice, TopGel, Alpin şi Antarctica. La nivelul anului trecut producătorii deîngheţată deţinuţi de antreprenori români deţineau împreună circa70% din piaţă.

Piaţa este estimată la 120-140 mil. euro în prezent, consumulmediu de îngheţată în România fiind de circa 1,8 kilograme pe capde locuitor pe an, sub media europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO