Companii

An de cosmar pentru Aker Braila

21.05.2003, 00:00 17

Aker Braila (fostul Santier Naval Braila) a incheiat anul 2002 cu pierderi cifrate la 121,7 miliarde de lei, dupa ce in anul 2001 a fost raportat un profit net de 12,8 miliarde de lei in 2001, reiese din raportul anual al companiei.
"Anul 2002 nu a fost unul foarte bun pentru companie. De fapt, a fost cel mai rau an din ultimii zece ani", se arata in document.
Intre principalele cauze care au generat pierderile pe anul 2002 figureaza, potrivit conducerii societatii, reducerea numarului de comenzi ca efect al caderii pietei de profil si deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul, combinata cu rata inflatiei.
O alta cauza este reprezentata de faptul ca, pe parcursul anului trecut, gradul de incarcare al capacitatilor de productie a fost neuniform, perioadele de inactivitate reflectate in costurile de productie influentind in mod considerabil rezultatele companiei.
Veniturile companiei in 2002 s-au ridicat la 852,4 miliarde de lei, in timp cheltuielile au totalizat 974,1 miliarde de lei.
Cifra de afaceri a Aker Braila a crescut de la 554,5 miliarde de lei, in 2001, la 916,8 miliarde de lei. Incasarile companiei au rezultat din vinzarea a sase corpuri de nave in Norvegia, a unei nave in Olanda si a cinci nave din stoc in Turcia.
Compania avea, la 31 decembrie 2002, peste 2.600 de salariati. La inceputul lunii aprilie, actionarii Aker Braila au hotarit sa disponibilizeze 534 de salariati, programul de restructurare necesitind fonduri in valoare de 26 miliarde de lei.
Anul trecut, conform datelor companiei, au fost realizate investitii in suma totala de 20,8 miliarde de lei.
Actionarul majoritar al Aker Braila este holdingul norvegian Aker, care a preluat in luna februarie a acestui an grupul Scandinor AS.
Scandinor AS a achizitionat, in martie 2000, un pachet de 69,52% din actiunile companiei, valoarea totala a tranzactiei ridicindu-se la 9,3 milioane de dolari, inclusiv investitiile tehnologice si de mediu.
Un alt actionar semnificativ al Aker Braila este SIF Moldova, care detine 14,47% din capitalul companiei.
Aker Braila este specializata in constructii si reparatii navale, recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile, activitati de import-export, comert cu amanuntul de produse alimentare, in magazine specializate.
Societatea executa nave in conformitate cu regulamentele societatilor de clasificare internationale (Germanische Lloyd, Buyreau Veritas, Lloyds Register of Shipping, Registrul Naval Chinez), numai pe baza de comenzi si sub stricta supraveghere a clientului, majoritatea fiind armatori straini.
Capitalul social al societatii este de 74,8 de miliarde de lei.Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei.
Titlurile Aker Braila sint cotate pe piata extrabursiera RASDAQ, ultimul pret mediu de tranzactionare fiind de 18.000 lei/actiune, inregistrat in sedinta de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO