Companii

Analiză ZF. Ce se întâmplă cu consumul? Preţurile la apă minerală, bere şi suc au crescut cu 23-27% în ultimul an. La alimente, avansul merge spre 20%. Vânzările în volum scad pe linie, dar în valoare ele sunt ţinute pe plus de scumpiri

Analiză ZF. Ce se întâmplă cu consumul? Preţurile la...

Autor: Cristina Roşca

26.08.2023, 16:31 2825

♦ Vânzările de bere au scăzut cu 6% în volum, dar au crescut cu 17,4% în valoare în primul semestru din acest an, versus perioada similară a anului trecut, semn că preţurile au crescut cu peste 23% ♦ Cea mai mare scumpire apare la sucuri cu acid, de 27,4%, acestea fiind urmate îndeaproape de apa minerală, unde preţurile au crescut tot cu peste 27% ♦ În aceste condiţii, mărcile private ale retailerilor – cunoscute pentru preţurile lor mai mici – câştigă teren.

Vânzările de bunuri FMCG au scăzut pe line în vo­lum în primul semestru din 2023 versus perioada similară din 2022, semn că apetitul de con­sum e anemic pe fon­dul infla­ţiei record şi al ­scumpirii banilor. Totuşi, în valoare, vânzările ali­men­telor şi cele ale băuturi­lor au crescut puternic, acest plus fiind susţinut ex­clu­siv de scumpiri, arată o a­naliză ZF făcută pe ba­za datelor oferite de com­pania de cercetare de piaţă Market Vector.

„Pandemia de COVID-19, războiul dintre Rusia şi Ucraina şi in­fla­ţia record şi-au pus toate amprenta asu­pra economiei româneşti. Consuma­torii au devenit astfel astăzi mai atenţi la cât de mulţi bani cheltuie şi la modul în care îşi pri­oritizează achiziţiile. Şi nu doar atât, cum­pără diferit“, spun repre­zen­tan­ţii Market Vector. În condiţiile schim­bă­rii comporta­men­tului de con­sum, vân­ză­rile în volum – cele care in­dică de fapt apetitul oa­menilor pentru shopping – au scăzut pe linie, decli­nul va­rii­nd între 2% la apă minerală şi 13% la mălai. La polul opus, în va­loare, înca­sările avansează în toate cele zece seg­mente analizate de compania de cer­ce­tare de piaţă, însă diferenţe sunt ma­jore. Vânză­rile de vin cresc cu 2%, iar cele de apă minerală şi sucuri cu acid au plus 23-25%.

Vânzările de bere au scăzut cu 6% în vo­lum, dar au cres­cut cu 17,4% în valoare în pri­mul semestru din acest an, versus perioada simila­ră a anului trecut, semn că preţurile au crescut cu peste 23%. Cea mai mare scumpire apare la sucuri cu acid, de 27,4%, acestea fiind urmate îndea­proape de apa minerală, unde preţurile au crescut tot cu peste 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO