Companii

Ce spun antreprenorii despre măsurile fiscale care vizează industria alimentară: „Vor creşte preţurile“

Ce spun antreprenorii despre măsurile fiscale care...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.08.2023, 00:07 1132

Industria alimentară şi agricultura, două sectoare-cheie ale economiei naţionale care generează anual afaceri de peste 12 mld. euro, se află încă o dată în zodia incertitudinii în contextul în care pe lista guvernului de modificări fiscale se află şi revenirea la plata contribuţiilor la sănătate (CASS) pentru angajaţii din aceste sectoare.

„Dacă se elimină această facilitate (exceptarea de la plata CASS – n. red.) este foarte grav. Noi am mărit odată cu aceste facilităţi salariile cu circa 1.000 de lei. Iar dacă vom rămâne fără facilităţi vom fi nevoiţi să închidem mai multe secţii“, spune Vasile Lucuţ, antreprenorul care deţine Unicarm, cel mai mare angajator din industria alimentară. La rândul lui, Mircea Todoran, cofondatorul companiei Mirdatod, unul dintre cei mai importanţi producători români de lactate, care are în portofoliu brandul Telemea de Ibăneşti, spune că încă nu a făcut calcule privind impactul acestei decizii în businessul companiei, care are aproape 200 de angajaţi.

„Vom fi nevoiţi să creştem preţurile, nu avem altceva ce să facem. Noi avem deja un buget şi preţurile de vânzare după aceste calcule“, este de părere Mircea Todoran.

Noi ştim că până în 2028 avem aceste facilităţi fiscale care astăzi este în vigoare. Sper însă că nu se vor schimba aceste lucruri.“

Un salariat din sectorul agricol şi al industriei alimentare câştigă în medie în jur de 3.500-3.600 de lei lunar, cu aproape 1.000 de lei mai puţin decât media naţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO