Companii

Andreas Laspadakis, ETEM Systems: „Nu o să mai vedem boom-ul fotovoltaic de anul trecut”

Andreas Laspadakis, ETEM Systems: „Nu o să mai vedem...

Autor: Carol Dan

31.01.2014, 17:02 1056

"Nu o să mai vedem boom-ul fotovoltaic de anul trecut. Dar depinde şi de legislaţie. (...) Problema în România este că legislaţia nu este stabilă. De asemenea, marea problemă este finanţarea, băncile nu se arată dornice să crediteze proiecte pentru sectorul fotovoltaic. Din informaţiile pe care le am, doar bănci precum Volksbank şi Unicredit mai creditează proiecte fotovoltaice", a declarat Laspadakis pentru MEDIAFAX.

Firma elenă ETEM Systems livrează structura metalică de susţinere a panourilor fotovoltaice atât pe sol, cât şi pe clădiri.

"Multe companii nu vor să se implice în instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperişuri deoarece legislaţia nu oferă un cadru stabil. Pentru noi, parcurile solare mari aduc cifră de afaceri mare, dar profit mic. În schimb, instalările pe acoperişuri aduc o cifră de afaceri mică, dar profit mare, pentru că sunt făcute din mult aluminiu", a precizat Laspadakis.

Firma a asigurat anul trecut soluţii pentru instalarea panourilor fotovoltaice pentru trei proiecte care totalizează 8 MW în Bistriţa, iar în prezent are în derulare două proiecte care totalizează 11 MW în Sibiu. De asemenea, în 2012 firma a livrat structuri din aluminiu pentru un proiect de 7 MW în Colibaşi.

Printre clienţii ETEM se numără compania Luxten, căreia firma grecească i-a livrat structuri de aluminiu pentru panouri fotovoltaice de 0,3 MW pe sediul din Bucureşti.

"În următoarele săptămâni vom începe să montăm structurile pentru panouri solare pe trei acoperişuri, printre altele pe o grădiniţă şi o şcoală. În total, în România am participat, direct, prin soluţiile noastre, şi indirect, prin livrarea de echipamente şi meteriale, la montarea de panouri fotovoltaice pentru parcuri ce totalizează 80 MW. Pentru o casă, instalarea unor panouri solare de 10 kW costă aproximativ 20.000 euro", a adăugat Laspadakis.

ETEM Systems face parte din holdingul metalurgic Viohalco şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,6 milioane euro. Pentru 2014 firma estimează unr ulaj de 3,2 milioane euro.

La nivel de grup, cifra de afaceri a fost anul trecut de 250 milioane de euro, în scădere cu 7,4% faţă de 270 milioane euro în 2012, pe fondul fondul scaderii sectorului construcţiilor.

"Pentru 2014 estimările sunt optimiste pentru că piaţa construcţiilor a început să urce din nou, deci ne aşteptăm ca şi cifra de afaceri să crească", a spus Laspadakis.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis anul trecut că producătorii de energie regenerabilă vor primi mai puţine certificate verzi. Pe lângă scăderea numărului de certificate verzi, Guvernul a hotărât să amâne, de la 1 iulie 2013, acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în energie verde.

Capacitatea instalată în centrale fotovoltaice a ajuns anul trecut la aproape 1.000 MW, faţă de 49 MW la sfârşitul luni 2012, echivalentul a 5% din totalul unităţilor de producţie a energiei din România, de 20.000 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO