Companii

Antibiotice Iaşi îşi face calcule pentru export: urmează Rusia, China şi India

Antibiotice îşi face calcule pentru export: urmează Rusia, China şi India

Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi: În aprilie vom pune în funcţiune centrul de cercetare farmaceutică

Autor: Ioana David

28.09.2010, 23:52 100

Antibiotice Iaşi, unul dintre principalii producători locali demedicamente, controlat de Ministerul Sănătăţii, estimează că Europavă rămâne principala destinaţie de export a companiei, darplanurile legate de livrări externe sunt făcute şi pentru Rusia,unde vânzările ar putea ajunge la 7-8 mil. dolari (peste 5 mil.euro) în perioada următoare, dar şi pentru SUA, care ar puteagenera afaceri de 15 mil. dolari (peste 10 mil. euro).

"Potenţialul pe care o zonă precum Rusia şi CSI (comunitateastatelor independente - n.red.) îl are creează o premisă importantăpentru dezvoltarea aici. În Rusia avem opt produse în curs deînregistrare, dar şi China şi India pot fi un consumator", a spusIoan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.

În prima jumătate a acestui an exporturile Antibiotice au fostde circa 26 mil. lei (6,3 mil. euro), cu 35% mai mult comparativ cuaceeaşi perioadă a anului trecut. În 2009 exporturile au generat18,5% din veniturile Antibiotice, dar compania are ca obiectiv caîn următorii trei ani să ajungă la 25% pentru a reduce gradul dedependenţă de piaţa internă.

Majoritatea producătorilor locali de medicamente încearcă să seconcentreze mai mult pe exporturi în condiţiile dificultăţilorfinanciare de pe piaţa locală. Exporturile româneşti de medicamentesunt estimate la sub 100 mil. euro anul acesta, dar suntincomparabil mai mici decât importurile, care se situează anual la1,7 mld. euro. "Estimările pentru piaţa din SUA sunt ca înurmătorii trei - patru ani să ajungem la vânzări de 15-20 milioanede dolari. SUA rămâne o piaţă importantă pentru noi, cu unpotenţial ridicat. Sunt doi-trei producători prezenţi pe aceastănişă", a adăugat Nani.

Anul trecut, producătorul din Iaşi a avut o cifră de afaceri de219 mil. lei (51,9 mil. euro), iar pentru 2010 şi-a bugetat unavans de 15%, ceea ce ar duce afacerile la 252,7 mil. lei (60,2mil. euro).

"Acum finalizăm o investiţie de 1 milion de euro în modernizareasecţiei de comprimate şi până în aprilie vom pune în funcţiunecentrul de cercetare farmaceutică", a mai spus Ioan Nani. El a fostprezent la evenimentul Sănătate 2010 organizat de Forum Invest.

La finalul anului trecut în cadrul Antibiotice lucrau 1.430 deoameni, din care echipa de promovare este de 80-90 de oameni. Nanispune că în ultima perioadă a încercat să orienteze această echipăpe clase terapeutice.

Compania şi-a propus ca până în 2012 să lanseze aproximativ 80de produse, ceea ce ar putea dubla cifra de afaceri până la 120mil. euro. Acesta este cel mai agresiv plan de lansări având învedere că în medie ceilalţi producători şi-au propus să aducă 10-20de medicamente noi în piaţă. Lansările producătorilor români au locîn contextul în care în următorii ani se aşteaptă să expire maimulte patente ale producătorilor internaţionali, astfel căprodusele generice, mai ieftine, vor intra în fabricaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO