Companii

Antreprenorii romani de pe piata agentiilor de turism ameninta pozitia de lider a Happy Tour, firma detinuta de fondul de investitii GED

Antreprenorii romani de pe piata agentiilor de turism ameninta pozitia de lider a Happy Tour, firma detinuta de fondul de investitii GED
17.02.2010, 23:09 551

Cele mai mari cinci agentii de turism de pe piata romaneasca,Happy Tour, Eximtur, Aerotravel, Perfect Tour si Marshal Turism auavut anul trecut incasari totale mai mici cu aproape 52 de milioanede euro fata de anul 2008, cand incasarile erau de 180 de milioanede euro, potrivit unei analize a ZF.

Prima scadere din ultimii zece ani pe piata agentiilor de turisma fost inregistrata anul trecut, valorile fiind cuprinse intreminus 8% si minus 42%, potrivit jucatorilor din piata.

Activitatile cele mai afectate de conditiile economice au fostvanzarea de bilete de avion si de sejururi in strainatate, segmentecare contribuie cu peste 50% in cifra de afaceri a celor mai maricinci agentii de turism, cu exceptia companiei Eximtur din Cluj,concentrata pe turismul intern.

Astfel, principalii cinci jucatori de pe aceasta piata auincasat anul trecut 128 de milioane de euro, potrivit rezultatelorpreliminare transmise de Happy Tour, Aerotravel, Perfect Tour siMarshal, ceea ce inseamna ca vanzarile acestora s-au diminuat pertotal cu 30% raportat la anul anterior.

Singura agentie care nu a raportat rezultatele financiare peanul trecut este Eximtur din Cluj, care avea in primele noua luni oscadere cu 23% a cifrei de afaceri. ZF a estimat cifra de afacerianuala a agentiei luand in calcul ritmul mediu de scadere al pieteicu 30%.

Astfel, topul agentiilor de turism este condus ca si anultrecut de Happy Tour, agentie preluata la sfarsitul anului 2007 defondul de investitii spaniol GED Eastern Fund II, parte a companieispaniole GED Capital Management. Afacerile agentiei au scazut cu42% anul trecut, la 29 mil. euro, potrivit reprezentantilorcompaniei. Si compania Aerotravel Lufthansa, al carei pachetmajoritar este detinut de Mihai David, a raportat o scadere cu 20%a cifrei de afaceri.

"Anul trecut am avut prima scadere a cifrei de afaceri de canda fost infiintata compania. Estimativ, am facut 20-21 milioane deeuro, fata de 31 de milioane de euro anul anterior", a declarat AnaMaria Moanta, directorul de marketing al agentiei de turism MarshalTurism, controlata de Marius Daniel Antonescu. Ea a mai spus cainca nu este finalizata situatia profitului. Afacerile MarshalTurism sunt axate pe vanzarea de bilete de avion si de vacante instrainatate, care genereaza 80% din businessul companiei, in timpce sejururile vandute in tara aduc doar 20% din cifra de afaceri acompaniei.

"Numarul de tranzactii efectuate anul trecut s-a mentinut lanivelul de anul anterior, diferenta fiind reprezentata dediminuarea tarifelor la serviciile pe care le-am oferit (bilete deavion si sejururi in strainatate)", a spus Ana Maria Moanta.

Din agentia de turism Marshal Turism au plecat anul trecut 16persoane, din cauza contractarii activitatii. Astfel, de la 72 deoameni anul trecut s-a ajuns la 56 de angajati, potrivitreprezentantilor companiei.

Anul acesta agentiile asteapta cresterea afacerilor,desi recunosc ca "va fi dur"

Cel mai mare avans in cifra de afaceri pe 2010 si l-a bugetatHappy Tour, care vizeaza o crestere cu 37% a vanzarilor, pe fondulatragerii de noi clienti. "Asteptam anul acesta o crestere cu 10% acifrei de afaceri, insa nu si a numarului de angajati. Cu toateacestea, mi se pare ca 2010 va fi mai dur decat 2009. Conditiiledin piata s-au inasprit, toata lumea este mai stricta cu platile simai vigilenta in ceea ce priveste cumpararea de serviciituristice", spune Ana Maria Moanta, directorul de marketing alMarshal Turism.

Si compania Aerotravel Lufthansa asteapta o crestere aafacerilor anul acesta. Reprezentantii agentiei nu au precizat insacare este procentul de crestere estimat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO