Companii

Antreprenorul român care produce pătuţuri din lemn masiv pentru copii şi le vinde americanilor cu 1.400 de dolari

Antreprenorul român care produce pătuţuri din lemn...

Autor: Ioana David

30.11.2013, 10:06 837
În 2007, când criza începea să-şi facă simţită prezenţa peste Ocean, antreprenorul român Dumitru Toader făcea primii paşi pe piaţa americană, cea care acum a ajuns să reprezinte aproape trei sferturi din businessul său. În comuna Tărtăşeşti din judeţul Dâmboviţa, Toader produce mobilă din lemn masiv pentru copii care ia în principal calea exportului, iar ca plan de dezvoltare pentru viitor omul de afaceri român se gândeşte să-şi deschidă un magazin pe piaţa din SUA.
 
„Noi ne-am lansat pe piaţa din SUA în 2007, când criza era deja începută. Am prins criza şi ne-am descurcat, nu ştiu cum era înainte. Partenerii ne spun în timpul discuţiilor că se simte o uşoară revenire, dar departe de nivelul din 2006 - 2007“, a povestit Toader într-un inter­viu acordat revistei Business Construct.
 
Nişa producţiei de mobilă pentru copii este puţin abordată de producătorii români deoarece este un business complet diferit faţă de mobila clasică, cu un target şi canale de vânzare diferite. De aceea marii jucători din in­dustria de mobilă „generalistă“ evită să vândă şi mobilă pentru copii. De obicei, pătuţurile se vând prin intermediul maga­zinelor cu articole pentru nou-născuţi, puţini fiind retailerii care se specializează pe acest segment.
 
În România se nasc anual aproape 200.000 de copii, acesta fiind nivelul maxim la care ar putea ajunge vânzările de pătuţuri. Însă multe dintre acestea sunt refolosite, astfel că se pot lua în calcul vânzări de cel mult 50.000 de pătuţuri anual. Dacă se ia în calcul un preţ mediu de 500 de lei pe unitate rezultă că piaţa se ridică la circa 25 de milioane de lei (5,5 mil. euro).
 
Vânzările totale de mobilă sunt de 750 mil. euro anual, astfel că pătuţurile reprezintă sub 1% din acestea. Cu toate acestea, mobilierul pentru copii nu reprezintă doar pătuţurile, ci şi dulapuri, mese de înfăşat sau alte accesorii. „În România avem propriul magazin în Home and Design Mall Ghen­cea şi avem parteneri în mallurile Băneasa şi Promeneda. Mai avem un showroom organizat în fabrică, unde clientul vede mobila şi poate observa şi cum se pro­duce. Pe piaţa locală vindem aproximativ 15% din producţie“, precizează Dumitru Toader, care deţine brandul Romina Furniture.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO