Companii

Aprecierea leului a adus pierderi la Socep in trimestrul patru

02.03.2005, 00:00 13

Operatorul portuar Socep Constanta a inregistrat o pierdere de 8,7 miliarde de lei (0,22 milioane de euro) in trimestrul al patrulea dupa ce obtinuse profit in primele noua luni. Compania a fost afectata in ultimele luni ale anului de scaderea cursului valutar care i-a diminuat veniturile.


"Noi de fapt suntem exportatori de servicii, iar aprecierea leului din ultima parte a anului trecut ne-a afectat castigurile", spune Petrica Valcu, directorul operatorului portuar.


El a precizat ca incasarile companiei au scazut cu 26 de miliarde de lei (0,6 milioane de euro) de pe urma aprecierii leului.


Compania a inregistrat in ansamblul anului 2004 un profit net neauditat de 59,3 miliarde de lei (1,5 milioane de euro), in scadere cu 30% in euro fata de anul trecut, cand compania inregistra un profit net de 2,1 milioane de euro. Anul trecut a fost cel de-al patrulea consecutiv in care profitul obtinut de companie a scazut.


Socep a beneficiat in schimb anul trecut de pe urma cresterii volumului comertului exterior, care a generat majorarea traficului din Portul Constanta.


Cifra de afaceri a Socep a fost de 542 de miliarde de lei (13,4 milioane de euro), in crestere cu 11% in euro fata de valoarea din 2003.


Compania se asteapta ca in a doua parte a acestui an sa fie afectata de concurenta creata de intrarea in functiune a unui nou terminal de containere in Constanta, dar acest lucru nu s-a intamplat datorita cresterii volumului de marfuri care a tranzitat portul. Compania detine o cota de piata de aproximativ 50% din traficul de containere din portul Constanta. Principalele produse care trec prin terminalul Socep sunt tevile, produsele sodice, hartie din aluminiu si produsele siderurgice laminate.


Socep avea tarifele exprimate in dolari pana la finalul anului trecut, iar incepand din acest an, a trecut la exprimarea tarifelor in euro. Compania ia acum din nou in calcul posibilitatea de a schimba din nou modul de exprimare a tarifelor, acestea urmand sa fie exprimate in lei.


"Am fost afectati de aprecierea leului si in primele luni ale acestui an. In plus, ne temem ca aceasta va afecta si activitatea exportatorilor romani, ceea ce ar putea duce la scaderea traficului", spune Valcu.


Actiunile Socep au fost ieri cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ, cu operatiuni de 5,5 milioane de euro. Cotatia medie a actiunilor a coborat cu 0,2%, ultimele tranzactii ale zilei fiind realizate la 4.390 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 41 de milioane de euro.


Socep nu are nici un actionar majoritar, principalii actionari fiind managerii si salariatii societatii, insa nici unul dintre acestia nu detine mai mult de 5% din actiuni. Din acest motiv actiunile sunt printre cele mai lichide de la Bursa Electronica RASDAQ. In urmatoarele luni, actiunile companiei urmeaza sa fie transferate la Bursa de Valori.


Datorita politicii constante de dividende din ultimii ani, in actionariatul companiei au intrat in ultimii ani mai multe fonduri de investiti. Unul dintre acestea, Tidal Wave Limited, care face parte din grupul Capital SA, si-a vandut luna trecuta cea mai mare parte a actiunilor, o mare parte din acestea fiind cumparate, conform raportarilor de la RASDAQ, de un alt fond al grupului Capital, Romanian Reconstruction Cyprus. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO