Companii

Arianespace nu face comert spatial profitabil

08.06.2000, 00:00 21



Liderul global in domeniul lansarii satelitilor comerciali pe orbita, Arianespace, nu vede nici o sansa de imbunatatire a profitului in viitorul apropiat, din cauza costurilor de dezvoltare a noii rachete, intarzierea de lansarea a satelitilor si a problemelor financiare.

Grupul european a lansat anul trecut 12 din cei 15 sateliti instalati pe orbita. Chiar si asa, in 1999, profitul a stationat in jurul valorii de sapte milioane dolari din cauza numarului redus de rachete lansate pe orbita.

"Anul acesta, prevedem o crestere a cererii de lansari, in special in regiunea asiatica", a declarat Jacques Rossignol, vicepresedintele executiv al companiei franceze. Asia este una dintre regiunile care isi dezvolta rapid comunicatiile prin internet si transmisiile de date prin satelit cum ar fi telefonia celulara.

"Dar este foarte putin sigur ca vom fi martorii unei medii asemanatoare ultimilor cinci ani cand lansam cate 30-35 sateliti", spune Rossignol.

In ultimii 20 de ani, compania pan-europeana a detinut 60% din piata mondiala a satelitilor comerciali. Reprezentantii Arianespace spera ca odata cu lansarea noii rachete Ariane 5, isi va mentine cota de piata de pana acum. Cei mai mari competitori ai grupului pan-european sunt grupurile americane Boeing si Lockheed Martin Corp.

Arianespace construieste cinci rachete Ariane pentru a asigura servicile de lansare pana in anul 2005, spune Rossignol. Noua flotila, va inlocui treptat aeronavele Ariane 4, care, pana in prezent, au asigurat lansarea a 54 sateliti.

"Introducere noii rachete, prin intermediul careia au fost lansati pana acum patru sateliti comerciali, doreste sa arate clientilor companiei, ca Arianespace merita sa ramana liderul in domeniu", a adaugat vicepresedintele companiei.

"Situatia financiara a Arianespace se va imbunatati in momentul in care vom avea sase sau opt lansari de sateliti comerciali prin intermediul Ariane 5", spune Rossignol.

El spune ca se asteapta ca aceasta imbunatattire sa fie raportata in 2002 sau 2003.

Arianespace este un grup privat de companii, cu 53 actiunari din 12 tari europene. Companiile franceze si agentia spatiala din Franta controleaza impreuna 55,54 din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO