Companii

Astra Vagoane Arad: americanii majoreaza capitalul cu 14 milioane de dolari

30.06.2004, 00:00 37

Producatorul de material rulant Astra Vagoane Arad SA isi va majora capitalul social cu 452,5 miliarde lei (circa 13,81 milioane dolari), pana la 1.360,3 miliarde lei, prin aport in numerar al actionarilor.
Cea mai mare parte a aportului revine americanilor de la Trinity Industries, care detin 97,9% din actiunile companiei.
Suma reprezinta rezultatul conversiei datoriilor Astra Vagoane fata de Trinity, respectiv un imprumut in valoare de aproximativ 12,5 milioane dolari si un contract de leasing in cuantum de 1,3 milioane dolari.
Programul de investitii la Astra Vagoane Arad este de 25 milioane dolari, din care mai mult de jumatate au fost asigurate prin majorarea de capital. Investitiile vizeaza achizitionarea de echipamente si utilaje.
Statul roman controleaza numai 1,37% din actiuni, iar restul pana la 2,1% sunt titluri aflate in posesia altor actionari.
In luna octombrie a anului 2003, actionarul majoritar Trinity Industries a derulat o oferta publica de preluare in vederea transformarii Astra in societate de tip inchis si delistarii de la Bursa de Valori Bucuresti.
In cursul anului trecut, Astra Vagoane Arad a finalizat operatiunea de preluare a intregii productii si a comenzilor fabricii cehe Thrall Vagonka Studenka, parte a Trinity Rail Group.
Trinity Industries a achizitionat pachetul de 70% din actiunile societatii Astra Vagoane Arad in luna martie 1999, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 100 de milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari reprezinta investitiile angajate prin contractul de vanzare-cumparare.
Trinity mai detine pachete majoritare de actiuni la Institutul de Cercetare si Proiectare Vagoane - Arad (ICPV), la producatorul de material rulant MEVA Drobeta Turnu Severin, precum si la societatea Apromat Arad (baza de aprovizionare cu materiale).
Sectorul feroviar este angajat intr-un proces de modernizare a infrastructurii, necesar pentru a face fata in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Deja, giganti internationali precum Siemens (Germania), General Motors (SUA) si-au construit pozitii puternice de furnizori pentru industria de material rulant.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO