ZF 24

Au luat 10.000 de euro de la stat ca să exporte tâmplărie din lemn în Franţa

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

20.05.2013, 21:16 2475

Carmen şi Florin (33 de ani) Bancoş au obţinut în anul 2011 o finanţare de 10.000 de euro de la stat pentru înfiinţarea unei SRL-D care pro­duce obiecte de tâmplărie din lemn stratificat în Baia Mare (Mara­mureş).

În prezent, circa 85% din producţie se duce la export, în principal pentru piaţa din Franţa, iar toate materialele folosite de cei doi antreprenori provin de la furnizori locali. La finalul anului 2012, Chalet Concept SRL-D a reuşit să îşi dubleze cifra de afaceri din 2011 (de circa 11.900 de euro, potrivit Ministerului de Finanţe), spun tinerii antreprenori.

„Am decis să deschidem acest business pentru că aveam cunoştinţe în domeniu şi pentru că aveam prieteni în străinătate care cereau produsele pe care noi le fabricăm acum. Avem patru an­ga­jaţi momentan şi lucrăm într-o mică fabrică pe care am închiriat-o, iar de curând am investit în noi utilaje pentru deschi­derea unei linii de produse din alu­miniu“, spune Florin Bancoş.

El precizează că de­ci­zia iniţială de a exporta sau continuarea exportului este determinată de taxele prea mari impuse de statul român. Astfel că cei doi antre­pre­nori pre­feră să livreze prod­u­sele în Franţa, unde valoarea TVA este de 19,26% pen­tru cumpă­ră­tor. De ase­menea, Bancoş consi­deră că o eventuală pro­ducţie dedicată pieţei lo­cale nu este o variantă viabilă pentru businessul pe care îl conduce, având în vedere că nici ce­rerea nu este la fel de crescută ca în afară. „Nu pot să dau o va­loare exactă a produselor, având în ve­dere că există foarte multe variaţii ale de­signului, dar se poate ca o uşă să coste de la 150 de euro la 1.000 de euro şi chiar mai mult, în funcţie de cerinţele clien­tului.“

La finalul anului 2011, firma Chalet Concept SRL-D, cu activităţi în fabricarea elementelor de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, a avut un profit de 531 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO