Companii

Austriecii de la Immoeast vand active in Romania, „dar nu vrem preturi mai mici decat am platit noi"

Austriecii de la Immoeast vand active in Romania, „dar nu vrem preturi mai mici decat am platit noi"

Reprezentantii Immoeast au declarat inca din martie ca vor sa vanda active din Romania, dar pana in prezent nu s-a semnat nicio tranzactie

22.09.2009, 17:16 27

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai importantcumparator de active imobiliare de pe piata locala in perioada2005-2007, intentioneaza sa vanda din proprietatile detinute inRomania, dar nu la preturi mai mici decat costurile de achizitie,potrivit lui Eduard Zehetner, CEO al companiei, citat de Bloomberg."Avem o expunere prea mare in anumite tari precum Romania sau pesegmentul centrelor comerciale in Moscova. Nu suntem fortati savindem si vom renunta la anumite proprietati pentru a nerestructura portofoliul in modul in care dorim".

Potrivit celui mai recent raport financiar al companiei,Immoeast detine in Romania 72 de proprietati, valoarea totala aactivelor ridicandu-se la 750 de milioane de euro.

Fondul austriac de investitii este cel mai mare proprietar debirouri din Capitala si unul dintre cei mai importanti jucatori depe piata centrelor comerciale, segment in care detine treiproprietati finalizate si alte cel putin patru in constructie.

"Avem anumite constrangeri (in ceea ce priveste vanzareaactivelor - n.r.). Nu vrem sa pierdem bani fata de investitiainitiala", a mai spus Zehetner de la Immoeast.

Printre activele la care austriecii ar putea renunta se numaraatat proprietati finalizate, cat si proiecte in diferite stadii dedezvoltare, tinand cont ca Immoeast si-a asumat finantarea siachizitia a cate doua centre comerciale in orase precum Constantasau Baia Mare.

Cele mai importante cladiri de birouri detinute de Immoeast inBucuresti sunt Iride Business Park, S-Park, Victoria Park,Bucharest Corporate Center sau Global Business Center, in timp cein afara Capitalei austriecii detin mallurile Polus Center dinCluj, Euromall din Pitesti si Armonia Center din Arad. Immoeast afacut cea mai mare parte a achizitiilor la preturi record,randamente anuale de 7-8%, in euro pe an, in timp ce acum pe piataconsultantii vorbesc de potentiale tranzactii la randamente de10-12% pentru cumparatori.

"Vanzarea de active in Romania ar putea fi o varianta buna atatatimp cat imbunatateste cash-flow-ul companiei, iar banii obtinutipot fi investiti in alta parte. O varianta poate fi vanzarea unoractive finalizate si investirea banilor in proiectele dedezvoltare", comenteaza un analist al Erste Bank Viena, una dintrebancile cu cea mai mare expunere pe Immoeast, citat deBloomberg.

Anul viitor Immoeast ar urma sa devina proprietar a patru noicentre comerciale aflate in constructie, si anume Euromall Galati,Gold Plaza Baia Mare, Polus Center Constanta si West Gate Centerdin Craiova. In prima parte a acestui an Immoeast a realizatprimele vanzari de proprietati de pe piata locala, renuntand laparteneriatul cu S+B Gruppe, alaturi de care anuntase ca va investiin dezvoltarea a cinci malluri si doua cladiri de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO