Companii

Avansul exporturilor a depăşit importurile şi în iunie. Deficitul comercial este în scădere

Autor: Emil Popescu - Mediafax

09.08.2011, 10:08 366

Deficitul comercial a scăzut cu 7% în prima jumătate a acestui an,la 4,5 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decâtimporturile, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional deStatistică (INS).

În primeleşase luni, exporturile au fost de 22 miliarde de euro, cu 28,2% maimari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut,iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde deeuro.

Tranzacţiile cu maşini şi echipamente de transport aureprezentat 42,1% din exporturi şi 33,8% din importuri.

Produsele manufacturate exportate de România au acoperit 33,5%din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,5%.

Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, undeRomânia a importat de două ori mai mult decât a exportat (6,2% laexport şi 13,4% la import).

La produsele alimentare, băuturi şi tutun, importurile aureprezentat 6,9% din total, depăşind exporturile, a căror pomdere afost de 5%.

Importurile de combustibili minerali şi lubrifianţi aureprezentat 11,7% din total, faţă de 6,6% la exporturi.

Pe lângă maşini, echipamente de transport şi produsemanufacturate exporturile au fost mai mari decât importurile lamaterii prime şi materiale (6,6% din total exporturi şi 3,7% dintotal importuri).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primul semestrual anului a fost realizată cu Uniunea Europeană.

Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 15,74 miliardeeuro, reprezentând 71,5% din total, în timp ce intrările de 18,92miliarde de euro au avut o pondere de 71,2% din totalimporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO