Companii

Azomures: subventiile pentru agricultura au triplat profitul

23.02.2004, 00:00 24

Desi a inregistrat pierderi in ultimele doua trimestre ale anului trecut, producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures a reusit sa obtina in 2003 cel mai mare profit si cea mai mare cifra de afaceri din ultimii patru ani. Azomures a inregistrat anul trecut conform datelor financiare preliminate un profit net de 407 miliarde de lei (10,8 milioane de euro) si o cifra de afaceri de 6.121 miliarde de lei (163 milioane de euro). In lei profitul companiei a fost de peste trei ori mai mare fata de anul trecut, iar vanzarile au inregistrat o crestere de 48%. Rata inflatiei in aceasta perioada a fost de 14,1%.
Principalul motiv al crestrerii au fost subventiile acordate de stat micilor agricultori pentru achizitia de ingrasaminte, care au generat, de altfel, o crestere a rezultatelor financiare ale tuturor producatorulor romani de ingrasaminte chimice. Subventiile au insumat anul trecut 82 milioane de dolari. Spre deosebire de alti producatori de ingrasaminte chimice, imbunatatirea semnificativa a rezultatelor financiare ale Azomures nu s-a datorat, conform condicerii companiei numai programului guvernamental. Combinatul a primit in acest an comenzi importante din Statele Unite pentru un nou tip de ingrasamant pe care a inceput sa il fabrice chiar in acest an.
Majoarea rezultatelor financiare s-a produs in ciuda majorarilor repetate de anul trecut ale preturilor gazelor naturate a caror achizitie reprezinta aproximativ 60% din costurile de productie ale combinatului. La finalul anului pretul gazelor naturale era cu peste 40% mai mare fata de inceputul anului, iar combinatul a anuntat la inceputul lui 2004 scumpirea cu 10% a ingrasamintelor.
Compania are ca actionar majoritar grupul turc Transworld Fertilisers, care detine 55 % din actiuni, cel mai important actioanr monoritar fiind Broadhurst, cu 17% din actiuni. Cota detinuta de fondul de investitii a scazut in urma unei majorari de capital de la finalul anului trecut in care nu a subscris, desi pretul a fost multa mai mic fata de cel de la Bursa. Majoarea a adus castiguri importante micilor actionari care au avut dreptul sa cumpere actiuni la valoarea nominala, de 1.000 de lei. Dupa trecerea datei de referinta pentru majoarrea de capital, actiunile Azomures coborasera pana la 2.000 lei/actiune, dar saptamana tracuta au depasit 4.000 lei/actiune. "Cresterea actiunilor Azomures se datoreaza fara indoiala cresterii rezultatelor financiare ale companiei. La Bursa de la Bucuresti o companie panteru care indicatorul PER este de 5-6 este foarte atractiva," a comenta Nicolae Ghergus, director de operatiuni la societatea de brokeraj Active International. PER reprezinta raportul dintre profitul pe actiune si pretul actiunii la Bursa. La untimul pret al actiunilor Azomures si incuzand actiunie din ultima majorare de capital, dar care nu au fost inca distribuite indicatorul PER este de 5,2.
Actiunile Azomures s-au tranzactionate vineri la 4.000 lei/actiune, in scadere cu 2,4% fata de joi pe fondul scaderii generalizate de pe piata bursiera. Capitalizarea bursiera a combinatului este de 66 milioane de dolari, dubla fata de cea inregistrata la mijlocul anului trecut. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO