Companii

BauMax: Terenurile sunt scumpe aici, preturile fiind similare cu cele din Austria

BauMax: Terenurile sunt scumpe aici, preturile fiind similare cu cele din Austria

Reprezentantii BauMax cred ca este destul loc pe piata romaneasca de bricolaj

16.10.2006, 18:18 47

Lantul austriac de magazine de bricolaj BauMax va investi aproximativ 80 mil. euro in deschiderea a 8 magazine pana la sfarsitul anului viitor. Cu un ritm de cinci magazine deschise pe an compania ar putea trece pe profit pe termen mediu.
"Nu ne-am gandit la un anumit an in care extinderea retelei BauMax pe piata romaneasca va lua sfarsit. In acest moment, putem spune ca pe piata mai este loc suficient pentru noi magazine de bricolaj. Nu ne vom opri la 8 magazine", a declarat pentru ZF Jorg Bierlein, directorul general al companiei BauMax Romania.
Primul magazin BauMax va fi deschis la Brasov, la sfarsitul acestei luni, si va fi urmat de alte doua in Sibiu si Cluj-Napoca pana la sfarsitul acestui an.
Terenurile pe care vor fi amplasate cele trei magazine BauMax anuntate pentru acest an se afla in proprietatea companiei.
"Terenurile sunt scumpe in Romania, preturile fiind similare cu cele din Austria", a comentat Bierlein.
El spune ca are in vedere si locatii din Bucuresti, unde ar putea deschide mai multe magazine. "Unul dintre ele va fi localizat in partea de sud, in cadrul proiectului comercial Sun Plaza", a mentionat Jorg Bierlein.
El a adaugat ca operatorul austriac este interesat in principal de locatii exclusive, si nu de inchirierea unor locatii in cadrul unor aglomerari comerciale, deoarece nu va fi greu sa-si castige notorietatea pe piata romaneasca.
Compania va deschide alte cinci magazine in cursul anului viitor, extinderea pe piata locala fiind planificata pe termen mediu. Magazinele BauMax vor avea o suprafata de 10.000 de metri patrati si vor necesita investitii de aproximativ 10 mil. euro pe unitate.
Unul dintre avantajele piete locale este reprezentat, potrivit reprezentantului BauMax, de costurile reduse cu forta de munca.
"Nu ne-a fost usor sa gasim personal in Romania, pentru ca rata somajului este redusa aici. Insa competenta angajatilor ne multumeste, iar costurile cu forta de munca sunt mai mici decat in Austria", a mai spus Bierlein. Pentru a lucra pe o pozitie manageriala la BauMax Romania, este necesara cunoasterea limbilor engleza si germana.
Jorg Bierlein este de origine austriaca si are o experienta de 2 ani in cadrul grupului BauMax si de aproximativ 15 ani in retail, atat in Austria, cat si in alte tari precum Polonia sau Turcia.
Filiala grupului in Romania a fost infiintata anul trecut, pentru a pregati deschiderile de magazine BauMax.
In paralel cu dezvoltarea pe piata romaneasca, grupul BauMax pregateste intrarea si in Bulgaria.
BauMax este o afacere de familie infiintata in urma cu 30 ani, in Austria, in retailul de produse de bricolaj. Reteaua BauMax numara 68 de magazine in Austria, fiind lider de piata, si 122 de magazine in total, pe piete din Europa Centrala si de Sud-Est.
Compania BauMax a realizat o cifra de afaceri de 1,1 mld. euro anul trecut, ceea ce o situeaza printre primele 15 lanturi europene de bricolaj. Cele sase piete externe pe care activeaza aduc companiei aproximativ jumatate din vanzarile totale.
Anul 2006 este foarte dinamic din punct de vedere al extinderii retelelor de magazine de bricolaj de pe piata locala. Companiile straine deja prezente, Praktiker si Bricostore, au anuntat in acest an accelerarea ritmului de extindere. Astfel, Praktiker va deschide 5 magazine in acest an, fiind cel mai dinamic an de la intrarea diviziei germane, iar francezii de la Bricostore vor sa ajunga la 30 de magazine in Romania, in urmatorii 5 ani.
Alti jucatori internationali precum Hornbach sau Mr Bricolage si-au anuntat intrarea pe piata locala direct sau prin intermediul unor francize. In plus, retelele regionale detinute de jucatori locali precum Dedeman Bacau, Ambient Sibiu sau Tiger Amira Oradea au la randul lor planuri de dezvoltare importante pentru urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO