Companii

Baumit si-a bugetat afaceri de 28 mil. euro

16.12.2005, 10:37 75

"Anul viitor vom continua strategia de extindere a activitatilor si ne vom intensifica activitatea de export. Cresterea cifrei de afaceri se va datora si noii fabrici de mortare de la Teius, care va lucra anul viitor la capacitate maxima", a declarat Laurentiu Lupusor, directorul general al Baumit Romania, subsidiara locala a concernului international Schmid Industrieholding.

Compania de materiale de constructii va realiza anul acesta o cifra de afaceri de circa 23,8 mil. euro, in crestere cu 40% fata de anul precedent, potrivit reprezentantilor companiei. Baumit a deschis in luna iunie a doua unitate producatoare de mortare uscate din tara, in care s-au investit peste 10 milioane si a fost finalizata la noua luni de la inceperea lucrarilor.

Compania activeaza pe piata interna din 1995 si a investit in Romania 15 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile. Pana in 2004 au fost construite in Bucuresti doua unitati de productie in valoare de 6 milioane de euro: fabrica de mortare uscate cu o capacitate de productie de 80.000 de tone pe an si fabrica de finisaje umede, care poate realiza peste 12.000 de tone de tencuieli decorative si vopsea pe an.

Planurile de viitor ale firmei includ construirea unei noi fabrici de mortare uscate la Bucuresti, cel mai probabil anul viitor, urmata de extinderea in zona Banatului, in judetele Timis-Arad, si apoi in Moldova, in zona Bacau-Iasi. Pentru a deschide centre de productie in cele trei regiuni, compania si-a bugetat 30 mil. euro pentru urmatorii patru ani. Reprezentantii Baumit au afirmat ca investitiile pentru deschiderea noilor centre de productie sunt similare celor de la Teius.

Fabrica de la Teius are o capacitate de productie nominala de peste 200.000 de tone pe an si va produce mortare uscate, tencuieli, sape, adezivi pentru placaje ceramice. Intreg fluxul de productie este automatizat si mecanizat, necesarul de personal fiind de numai 8 oameni pe schimb. Baumit Romania are 101 angajati, potrivit declaratiei de la Ministerul de Finante din 2004.

Productia de la Teius va fi destinata, in principal, pietei de materiale de constructie din Transilvania, dar si pentru acoperirea si completarea necesarului pietei interne si pentru exportul in tari precum Bulgaria, Turcia, Grecia si Republica Moldova. Anul trecut, aproximativ 15% din productia Baumit Romania a fost livrata pe pietele externe. Strategia Baumit Romania nu vizeaza doar dezvoltarea pe segmentul de produse uscate, cu toate ca cererea in acest domeniu a crescut extrem de mult in ultimii ani. Reprezentantii companiei spun ca, pe masura ce fabrica de la Bucuresti nu va mai putea acoperi cererea de produse umede, vor deschide si la Teius o capacitate de productie similara.

Baumit a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, in crestere cu 23% fata de anul precedent. Cu 100 de reprezentante si unitati de productie in 16 tari din Europa Centrala si China si peste 3.500 de angajati, concernul Baumit a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 730 de milioane de euro. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO