Companii

Benvenuti isi extinde reteaua cu zece magazine

16.02.2007, 16:00 30

Reteaua de magazine de incaltaminte Benvenuti, infiintata in 2004 de Dan Pavel, unul dintre fondatorii Leonardo, intentioneaza sa deschida anul acesta zece noi magazine in tara, in urma unei investitii de 600.000 de euro. Valoarea nu include si stocul de marfa aferent deschiderii fiecarui nou magazin.
"Extinderea vizeaza atat orasele in care suntem deja prezenti precum Bucuresti, Cluj, Constanta, Pitesti, cat si noi locatii precum Bacau sau Iasi. Intentionam de asemenea ca o parte din extindere sa o realizam in sistem de franciza", a declarat Miruna Dumitrescu, PR manager al Benvenuti, compania care administreaza reteaua de magazine cu acelasi nume.
Benvenuti a anuntat ca va dezvolta si brandul Oxus, dupa ce la sfarsitul anului trecut a fost deschis primul magazin de acest tip in Oradea. Magazinele Oxus comercializeaza exclusiv articole de marochinarie. Conducerea companiei nu a putut sa ofere deocamdata mai multe detalii cu privire la proiectele de dezvoltare pentru noul brand.
In prezent, compania detine un numar de 19 magazine, doua dintre acestea fiind in sistem de franciza, situate in Ploiesti si Ramnicu Valcea. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, pentru ca un francizat sa poata deschide un magazin Benvenuti are nevoie de 60.000 de euro, pentru amenajarea spatiului destinat acestuia si inca 60.000 de euro aferenti fluxului de numerar, adica plata marfii si a altor cheltuieli suplimentare. In plus, francizatul trebuie sa detina o scrisoare de garantie bancara, in valoare de 60.000 de euro, pentru a garanta marfa cu plata la scadenta, toate aceste sume fiind aferente unei suprafete de vanzare standard de 200 de metri patrati.
"In ceea ce priveste dezvoltarea noastra in sistem de franciza, planul nostru pentru anul 2007 prevede incheierea de parteneriate pentru maximum cinci magazine, cu toate ca solicitarile pe care le avem in acest moment depasesc cu mult aceasta cifra", precizeaza Miruna Dumitrescu.
Actionarii Benvenuti detin alaturi de compania care administreaza reteaua de magazine si o companie axata pe activitati de distributie de marochinarie si incaltaminte.
Grupul Benvenuti-Equipe a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 9,7 milioane de euro.
"Daca nu vorbim despre factorii colaterali, cum ar fi cresterea economica pe sectorul nostru de activitate sau cresterea puterii de cumparare la nivel de piata, principalii factori care au contribuit la evolutia cifrei de afaceri anul trecut au fost cresterea numarului de magazine si implicit extinderea retelei de distributie", a precizat managerul de comunicare al Benvenuti. Potrivit acesteia, din cifra totala de afaceri a anului trecut, aproximativ 5,2 milioane de euro au fost obtinuti de divizia de retail, restul fiind realizati de Equipe, divizia de distributie.
In momentul in care a decis sa paraseasca Leonardo, Dan Pavel detinea aproape 50% din actiunile retailerului de incaltaminte si a fost de acord sa vanda esalonat partea sa catre Florin Panea, celalalt fondator al companiei. Alaturi de Dan Pavel, pe lista actionarilor Benvenuti au intrat si alti manageri din cadrul Leonardo - Adrian Certezeanu, Gabriel Tepelea si Adrian Cazu, fiecare dintre acestia avand cate 5% din actiunile companiei.
Magazinele Benvenuti sunt in general, situate in cadrul centrelor comerciale de tip mall sau pe arterele pietonale ultracentrale din orasele mari, cu peste 100.000 de locuitori. Produsele vandute in cadrul magazinelor Benvenuti sunt importate in proportie de 80% din Italia, restul de furnizori fiind tot firme italiene, dar care produc in Romania.
Unul dintre principalii competitori ai companiei este retailerul Leonardo, care in 2005 a realizat o cifra de afaceri de 66 mil. euro si un profit net de 2,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO