Companii

Bilant dezastruos: Tarom a avut venituri cu 100 mil. euro sub buget si pierderi de 20 mil. euro

Bilant dezastruos: Tarom a avut venituri cu 100 mil. euro sub buget si pierderi de 20 mil. euro
04.01.2010, 23:25 162

"Factorul principal al nerealizarii obiectivelor propuse a fostcriza financiara, care a afectat industria aeronautica la nivelglobal si in special in Romania. Evolutia industriei aeronauticeeste strans legata de evolutia produsului intern brut si reprezintao reflexie a investitiilor straine directe in Romania", au declaratreprezentantii companiei. Potrivit datelor preliminare furnizate decompania de stat, Tarom a incheiat anul trecut cu venituri estimatela 1,1 miliarde de lei (260 de milioane de euro), mai putin cu 413milioane de lei (96 mil. euro) fata de veniturile bugetate lainceputul anului trecut.

Pierderile estimate pentru anul trecut se ridica la 90,9milioane de lei (21 mil. euro). Si pentru anul 2008, Tarom anuntasepierderi de aproape 20 de milioane de euro, insa datele de peMinisterul de Finante arata un nivel al pierderilor de doar 1,7milioane de euro.

Oficialiicompaniei nu au explicat de unde provine aceasta diferenta.

La inceputul anului trecut, conducerea Tarom a fost preluata deRuxandra Brutaru, 29 de ani, fiica unui fost director al Tarom dinperioada 1995-1996, Nicolae Brutaru. Ea ocupa anterior pozitia dedirector general adjunct al operatorului aerian si a mai lucratinainte si pe pozitia de director de marketing al companiei aerienelow-cost Blue Air. Ruxandra Brutaru s-a alaturat echipei Tarom in2007 pe postul de director general adjunct, cand ministru altransporturilor era Ludovic Orban.

Compania de stat a incercat anul trecut sa majoreze traficul depasageri printr-o serie de bilete la oferta, cu preturi laconcurenta cu cele ale operatorilor low-cost. Astfel, in primavaraanului trecut Tarom introducea bilete de 50 de euro (fara taxe deaeroport).

Minus 13% la pasageri in ciuda biletelor "laoferta"

Operatorul de stat a continuat cu biletele de 20 de euro catredestinatia interna Cluj-Napoca si biletele la 9 euro catre maimulte destinatii din strainatate.

Cu toate acestea, numarul de pasageri transportat in 2009 a fostin scadere cu 13% fata de situatia din anul anterior, pana la 1,72milioane de persoane. Potrivit reprezentantilor companiei, dateleinregistrate pentru lunile ianuarie-noiembrie si estimarile pentruluna decembrie arata un grad mediu de incarcare al aeronavelor de55,56% pe cursele regulate externe si de 58,88% pe cursele regulateinterne.

"In contextul evolutiei traficului de pasageri, Tarom a realizat96,5% din numarul de curse externe planificate pentru anul 2009 si89,3% din numarul curselor interne planificate la inceputul lui2009."

Mai putini pasageri la clasa business

Cea mai mare scadere a traficului si a gradului de incarcare alcompaniei a fost inregistrat in primele trei luni ale anului 2009,cand Tarom zbura cu mai mult de jumatate din aeronave goale, la ungrad de incarcare de 45%.

Scaderea acesta a fost cauzata in principal de reducereanumarului de calatori la clasa business. Abia incepand cu luna maia urmat o redresare in traficul companiei.

O alta masura pe care a mizat Tarom anul trecut pentrustimularea traficului a fost introducerea de rute noi. Astfel,compania de stat a operat zboruri catre 11 destinatii noi,respectiv Amsterdam, Bari, Dubrovnik (sezonier - perioada de vara),Lyon, Geneva, Salzburg (sezonier - perioada de iarna), Strasbourg,Venetia, Zürich, Budapesta si Belgrad.

Politica companiei de extindere a retelei de rute externe aurmarit captarea unor noi piete, cu potential de trafic important,dupa cum au apreciat reprezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO