Companii

Blue Air, compania lui Nelu Iordache a ajuns in cinci ani Tarom la numarul de pasageri transportati

Blue Air, compania lui Nelu Iordache a ajuns in cinci ani Tarom la numarul de pasageri transportati
28.01.2010, 23:12 346

Blue Air, cea mai mare companie aeriana privata romaneascadetinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, a reusit anul trecut saegaleze traficul Tarom, cel mai vechi operator de pe piata locala,cu o istorie de peste 55 de ani. In 2005, anul in care Blue Airdeschidea piata aeriana low-cost cu zboruri catre Italia si Franta,compania de stat Tarom avea asigurat un trafic de peste 1,4milioane de pasageri. La cinci ani de atunci, in 2009, operatorullow-cost a transportat 1,71 milioane de pasageri, nivel aproapesimilar cu cel inregistrat de Tarom. Mai mult chiar, AdrianIonascu, seful Blue Air, spune ca societatea va raporta profit, intimp ce pierderile Tarom au ajuns la 20 mil. euro. Blue Air si-abazat strategia in principal pe cursele catre Italia si Spania,observand la timp o nisa mare de piata formata din romanii care auplecat la munca in strainatate. Cu bilete mai ieftine decat celeale unui operator de linie regulata, Blue Air a reusit rapid sa iadin piata companiilor de transport international de persoane(Atlassib si Eurolines), dar a atras si o parte din pasageriicompaniilor de linie regulata. Nelu Iordache, unul dintre cei maidiscreti oameni de afaceri de pe piata locala, controleaza sicompania de constructii Romstrade si este abonat al licitatiilorpublice de infrastructura.

Un proprietar discret, dar cu relatii

Nelu Iordache, proprietarul companiilor Romstrade din Giurgiu siBlue Air, s-a extins agresiv in ultimii patru ani si controleazaafaceri de peste 400 de milioane de euro. Iordache, 42 de ani, carenu a dat niciodata un interviu in presa, a intrat in liga mare a"regilor asfaltului" in 2007, cand afacerile companiei Romstradedin Giurgiu au ajuns aproape de pragul de 200 de milioane de euro,dupa ce cu un an inainte businessul era de doar 18,5 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO