Companii

Blue Air renunta la doua curse din Cluj si una din Suceava

Blue Air renunta la doua curse din Cluj si una din Suceava

Blue Air este cea mai mare companie aeriana cu capital autohton, cu afaceri de 140 de milioane de euro si 1,7 milioane de pasageri transportati anul trecut

16.03.2010, 23:08 62

Compania aeriana low-cost Blue Air, controlata de omul deafaceri Nelu Iordache, va renunta la doua din cele trei destinatiioperate din Cluj-Napoca, respectiv la Roma si Paris, incepand cu 28martie, data la care va inceta de asemenea si operarea peSuceava-Viena.

Decizia de a renunta la cursele din Cluj si Suceava vine la saseluni de la introducerea acestor destinatii pe piata.

"Cursele nu erau profitabile, zborurile inregistrand grade micide incarcare. Desi le-am sustinut financiar, am ajuns la concluziaca aceste curse nu isi justifica nici macar costurile de operare.Este o decizie comerciala", a declarat Florentina Ivan, diectorulde relatii publice al companiei Blue Air.

Blue Air este cea mai mare companie aeriana cu capital autohton,cu afaceri de 140 de milioane de euro si 1,7 milioane de pasageritransportati anul trecut. Florentina Ivan a mai adaugat ca Blue Airplanuieste sa transfere cele doua zboruri din Cluj pe aeroportuldin Sibiu, de pe care nu exista curse catre Roma si Paris.

Cel mai important competitor al Blue Air la Cluj este chiarconcurentul principal al companiei de pe piata low-cost, respectivoperatorul ungar Wizz Air, care are zboruri pe 15 destinatiiexterne, inclusiv Roma si Paris.

Spre exemplu, Blue Air a transportat in februarie anul acestaaproape 1.000 de pasageri pe zborurile dus-intors pe rutaCluj-Roma, in timp ce Wizz Air a transportat de cinci ori mai multipasageri pe aceasta ruta, potrivit datelor furnizate de aeroportuldin Cluj-Napoca. Mai mult, pe ruta Cluj-Paris, compania Blue Air atransportat aproape 1.650 de pasageri, in timp ce Wizz Air avea dedoua ori mai multi pasageri, potrivit aceleiasi surse.

Potrivit calculelor ZF, care iau in considerare un numar totalde 2.650 pasageri pe luna si un pret mediu de 50 de euro pesegment, compania lui Nelu Iordache incasa lunar de pe ruteleCluj-Paris si Cluj-Roma aproape 140.000 de euro.

Altfel spus, aceste curse ar fi putut genera 1,6 milioane deeuro anual, daca se iau in calcul aceiasi indicatori. Pe de altaparte, cursa Suceava-Viena, la care se va renunta de asemenea din28 martie, ar fi generat incasari estimate la 400.000 de euro pean, potrivit calculelor ZF. Gradul de ocupare pe Suceava-Viena erade 30%-40%, potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilorcompaniei.

In urma renuntarii la cursele spre Paris si Roma, Blue Air vaopera din Cluj doar zborurile spre Bucuresti, ramanand astfel incompetitie doar cu compania de stat Tarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO