Companii

Brokerii care lucreaza cu investitori straini au dominat piata in 2005

04.01.2006, 19:21 20

Tranzactiile facute de investitorii straini pe piata de capital au stabilit castigatorii in topul brokerilor pe 2005 atat la Bursa de Valori, cat si pe RASDAQ.

Primul loc in clasamentul brokerilor la Bursa a fost ocupat de ING Securities, cu un rulaj de 335,4 milioane de euro, aferent unei cote de piata de 7,8%. Pe locul al doilea s-au situat brokerii de la Raiffeisen Capital & Investment, cu o cota de 6,8%, acesti brokeri intermediind tranzactii de 296 milioane de euro.

Pe RASDAQ, prima pozitie a fost ocupata de brokerii de la BRD Securities, care au realizat un rulaj de peste 44 milioane de euro, ce a permis societatii sa detina o cota de aproape 10% din valoarea totala a tranzactiilor. Brokerii de la BRD se afla si in varful topului de la Bursa, tranzactiile de peste 227 milioane de euro derulate pentru clientii lor plasand aceasta societate pe locul al patrulea.

Toate aceste societati de brokeraj lucreaza indeosebi cu investitorii institutionali.

Anul trecut a consemnat noi recorduri ale intrarilor de capital strain pe piata, intrari care s-au concretizat atat in achizitii de cateva procente pe unele din titlurile cele mai lichide de pe piata, cat si in tranzactii de preluare a unor pachete majoritare in cadrul unora dintre societatile listate.

Intre brokerii care lucreaza mai ales cu investitori romani, cel mai bine s-a clasat la Bursa societatea BT Securities, care a reusit sa ocupe locul al treilea, cu operatiuni in valoare de peste 243 milioane de euro.

Clasamentul brokerilor de la Bursa a ajuns astfel sa fie dominat tot mai mult de societati de brokeraj care apartin unor banci, singura societate independenta care a reusit sa patrunda in top cinci fiind SSIF Broker din Cluj - Napoca, cu un rulaj de 214 milioane de euro si o cota de piata de aproape 5%. Societatea nu are un actionar majoritar, actiunile sale fiind listate pa Bursa.

Pe RASDAQ, o alta societate independenta, HTI Valori Mobiliare, a dominat pe tot parcursul anului varful clasamentului, pozitionarea foarte buna a acestor brokeri datorandu-se si in acest caz tranzactiilor facute pentru un investitor strain - Robert Ferran, care si-a lichidat treptat participatia detinuta in cadrul producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti. Brokerii de la HTI au intermediat in 2005 tranzactii de 41 milioane de euro, care i-au plasat pe locul al doilea pe RASDAQ.

Brokerii investitorilor straini s-au situat pe primele locuri si in topul brokerilor pe luna decembrie. Societatile BRD Securities si Raiffeisen Capital & Investment au ocupat primele doua pozitii la Bursa, in timp ce pe RASDAQ, primii in top au fost brokerii de la Swiss Capital si cei de la BRD Securities. Dintre brokerii axati mai mult pe partea de "retail", societatea BT Securities si-a consolidat locul al treilea in topul brokerilor de la Bursa.

Strainii au cumparat totusi mai putin la Bursa decat in noiembrie, luna trecuta, investitorii de acest gen achizitionand de 47,4 milioane de euro, in timp ce vanzarile lor au fost de 43,8 mil. euro. Luna precedenta, investitorii straini cumparasera titluri in valoare de 80 mil. euro si vandusera de 53 mil. euro. Ponderea achizitiilor facute de straini a fost in decembrie de 20% fata de un nivel de aproape 30% in noiembrie.

Pe de alta parte, investitorii romani au facut achizitii aproximativ egale cu cele din noiembrie, pe parcursul ultimei luni a anului trecut ei cumparand de 190 milioane de euro.

Totodata, romanii au vandut mai putin decat in noiembrie, vanzarile lor in decembrie atingand 194 de milioane de euro fata de un nivel de 220 de milioane de euro in noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO