Companii

BT Asset Management intra pe piata fondurilor mutuale direct cu o cota de 3,5%

03.10.2005, 19:00 20

BT Asset Management, societatea specializata in administrarea investitiilor a Bancii Transilvania, a lansat oficial cele doua fonduri mutuale pentru care a primit autorizatie din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in urma cu mai multe saptamani.

Cu cele doua fonduri, societatea detine deja o cota de 3,5% pe piata fondurilor mutuale, obiectivul fiind cel de a ajunge la o cota de 5% in urmatoarele sase luni. Cele doua fonduri au impreuna un activ net de 9 milioane de lei (2,6 milioane de euro) si 13 investitori in total. Reprezentantii societatii nu au oferit detalii despre identitatea investitorilor, dar cei mai importanti dintre acestia sunt, cel mai probabil, entitati din cadrul grupului Banca Transilvania.

"Fondul BT Clasic are deja un activ de 4,2 milioane de lei, iar BT Maxim are un activ de 4,8 milioane de lei. Obiectivul nostru este de a atinge o cota de piata de 5% in urmatoarele sase luni", spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Activele fondurilor deschise de investitii insumau 246 de milioane de lei (70 de milioane de euro) la finalul lunii august, conform datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC)

Fondul BT Clasic, lansat vineri, are un profil preponderent monetar, investind in titluri de stat, depozite bancare si obligatiuni municipale, o cota de maximum 20% din valoarea activelor putand fi plasata in actiuni listate la Bursa de Valori. BT Maxim, celalalt fond al BT Asset Management, are un profil mai ridicat de risc, valoarea plasamentelor pe Bursa de Valori fiind de maximum 70% din valoarea activelor.

Fondurile cu plasamente in actiuni au inceput sa devina in ultimii ani tot mai populare intre investitori, atingand la finalul lunii august o cota de piata de 44% pe piata fondurilor, fata de 31% la inceputul anului.

BT Maxim, recomandat de administratori pentru plasamente pe termene mai lungi, percepe investitorilor comisioane de rascumparare in primele 12 luni ale investitiei, comisionul fiind ulterior zero. In cazul BT Clasic, investitorii urmeaza sa plateasca comision doar daca rascumpara investitia intr-o perioada mai mica de trei luni de la data investitiei.

Fondurile urmeaza sa beneficieze de pe urma retelei teritoriale a Bancii Transilvania, prin intermediul careia se vor derula incepand de azi operatiunile de cumparare si rascumparare a titlurilor de participare.

Banca Transilvania a devenit astfel cea de-a patra banca intrata pe piata fondurilor mutuale, dupa ce in urma cu cativa ani piata era compusa doar din administratori independenti. BRD, BCR si HVB Bank sunt deja prezente pe piata cu societati de administrare, in urmatoarele luni fiind asteptate sa lanseze fonduri mutuale si societati specializate ale Raiffeisen sau Bancpost.

Cele trei banci prezente pe piata detineau la finalul lunii august o cota de 65% pe piata fondurilor dupa valoarea activelor administrate. O parte din cota mare de piata a societatilor de administrare se datoreaza insa chiar bancilor aflate in spatele acestor societati, care au facut plasamente insemnate in propriile fonduri pentru a sustine propriile societati de administrare.

Lansarea celor doua fonduri face parte din strategia Bancii Transilvania de diversificare a produselor oferite.

"BT Asset Management are ca principal obiectiv cresterea capitalului clientilor, prin realizarea de investitii pe termen mediu si lung pe piata monetara si de capital, contribuind in acelasi timp la diversificarea ofertei Grupului Financiar Banca Transilvania", spune Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO