Companii

Bulboaca si Asociatii: In 2008 atacam top 10

Bulboaca si Asociatii: In 2008 atacam top 10

Adrian Bulboaca a decis sa-si construiasca propria firma de avocatura

19.01.2007, 14:31 115

Adrian Bulboaca, avocatul care a parasit la finele anului trecut biroul local al firmei Linklaters, numarul doi la nivel mondial, a inceput sa-si construiasca propria echipa, in incercarea de a intra peste un an in top 10 case de avocatura locale.
"In acest an ne propunem sa punem bazele echipei, iar din 2008 vrem sa atacam top 10. Nu excludem posibilitatea asocierii cu alte firme de renume", spune Adrian Bulboaca, managing partner.
Bulboaca, 37 de ani, impreuna cu alti cinci avocati, a parasit la sfarsitul anului trecut echipa locala a Linklaters, a doua firma de avocatura din lume dupa cifra de afaceri, aceasta fiind una dintre cele mai ample miscari de pe piata locala din ultimul timp.
"Mai este loc de plecat din firmele mari. In general, cei care pleaca si au experienta au deja o gandire de business, nu doar formata, ci si fundamentata. Intervine la un moment dat o relatie personala intre avocat si client si acesta din urma deseori insoteste avocatul si dupa plecarea de la o anumita firma", spune Bulboaca. El spune ca nu are stabilite tinte precise in acest an in privinta businessului, deoarece nu a fost stabilita componenta finala a echipei de avocati.
Una dintre principalele surse de venituri ale avocatilor de business - privatizarea societatilor de stat va avea o pondere tot mai mica in afacerile acestora, avocatii fiind nevoiti sa se indrepte catre alte domenii.
"Cel putin in acest an banii avocatilor vor veni din real estate, dreptul concurentei, care este o zona realmente spectaculoasa, din zona corporatista, unde exista servicii absolut necesare, care sunt o sursa vesnica de venituri, precum si din zona fondurilor de investitii", spune el.
Totodata, o sursa buna de venituri se anunta a fi proiectele de infrastructura si modernizare, care necesita investitii de miliarde de euro, in contextul concurentei acerbe dintre finantatori, precum si din zona taxelor, precum si din dreptul comunitar al muncii. O firma de avocatura trebuie sa fie activa pe toate aceste segmente, considera el.
Anul acesta este asteptata intrarea pe piata a unor firme mari de avocatura, din Marea Britanie, Statele Unite si Austria, care vor creste concurenta pe piata avocaturii din Romania.
"Sunt destule firme, in special cele austrice, de la care ma astept sa spuna: trebuie sa fim prezenti pe aceasta piata, tinand cont ca Romania este o regiune strategica, fiind a doua piata regionala ca marime. Cu toate acestea, coexistenta firmelor internationale si a celor locale este normala, acest lucru avand loc si in statele din regiune. Este o lupta ca pe orice piata a serviciilor unde primeaza calitatea serviciilor si istoricul de business", afirma Bulboaca.
Piata locala de avocatura este estimata la peste 100 de milioane de euro, fiind considerata o piata mica de business la nivel global. Pana in prezent, din marii jucatori internationali au deschis birouri in Romania doar britanicii de la Clifford Chance si Linklaters, numarul unu si doi in lume tinand cont de cifra de afaceri.
"Firmele internationale tintesc clienti care au o anumita raspandire, in timp ce cele romanesti isi pot permite sa reprezinte clienti cu prezenta regionala sau doar locala".
Avocatii de la Bulboaca si Asociatii au participat la tranzactii importante, precum privatizarile Petrom, Electrica sau Distrigaz, valoarea totala a tranzactiilor la care a participat Bulboaca de-a lungul anilor depasind cinci milioane de euro.
"Privatizarea Petrom a fost cea mai solicitanta din punct de vedere profesional si organizatoric, fiind o tranzactie extrem de complexa, care a necesitat un efort uman deosebit", spune Bulboaca.
Bulboaca si-a inceput cariera in 1993 la Banca Tiriac, pentru ca din 1996 sa lucreze ca avocat la biroul local al firmei americane Taylor Johnson Garrett. Din septembrie 2001 a trecut la Linklaters, unde a profesat pana in decembrie anul trecut, cand a plecat pentru a pune bazele unei noi firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO