Companii

Burci a preluat trei fabrici in Serbia si intra pe locomotive

13.05.2008, 19:21 49

Grupul International Railway Systems (IRS), detinut de omul de afaceri Cristian Burci, a intrat pe piata din Serbia prin preluarea impreuna cu un investitor strategic a unei participatii de 49% la holdingul feroviar Friulexport, pentru o suma care nu a fost facuta publica. Friulexport detine pachetul majoritar la toate cele trei fabrici, 86,92% din actiunile MIN Vagonka, 87,1% din MIN Lokomotiva si 89,54% din Specijalna Vozila.
"Cele trei fabrici au in prezent o cifra de afaceri sub cinci milioane de euro, dar au potential de a ajunge la 150 de milioane de euro", a declarat Cristian Burci pentru ZF. Achizitia realizata de IRS in Serbia permite extinderea capacitatii companiei in domeniul fabricarii de material rulant si intrarea pe segmentul productiei de locomotive. Grupul IRS, care a inregistrat anul trecut afaceri de 500 de milioane de euro inainte de plata tuturor taxelor, detine trei fabrici in Romania, Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal si Meva Mehedinti. Acestea produc circa 5.600 de vagoane anual, principalul client al IRS fiind Deutsche Bahn.
Tot in Romania grupul mai detine si compania de transport feroviar de marfa Servtrans, in timp ce peste hotare detine subsidiare in mai multe tari din Europa precum Cehia, Germania sau Elvetia.
Piata din Serbia a devenit din ce in ce mai interesanta pentru companiile locale, la inceputul acestui an Grupul Tender achizitionand 25% din actiunile Pupin Telecom din Serbia. Totodata, anul trecut transportatorul feroviar de marfa Grup Feroviar Roman a achizitionat in Serbia 70% din principala companie de reparatii si constructii de vagoane din Serbia, Zelvoz Smederevo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO