Companii

Bursa de la Bucuresti sufera de pe margine, in timp ce piata americana danseaza tango cu pretul petrolului

Bursa de la Bucuresti sufera de pe margine, in timp ce piata americana danseaza tango cu pretul petrolului

Lunile iunie si iulie au reprezentat apogeul petrolului din acest an, pretul contractelor sarind cu circa 15 dolari si atingand maximul istoric, de 145 de dolari. Saltul puternic inregistrat de petrol a dus la cea mai importanta corectie a Dow Jones-ului din acest an, indicele scazand in cele doua luni de la 13.000 de puncte la minimul sau de pana atunci, de aproape 10.900 de puncte

Autor: Rares Jitianu

21.09.2008, 16:37 38

Razboaiele, uraganele sau simple declaratii venite din parteamembrilor OPEC cu privire la stocuri au dus in acest an la ooscilatie continua a pretului petrolului, cel mai important activde pe piata mondiala.
Cum petrolul este capabil sa influenteze la randul sauevolutia diverselor piete financiare, in special a celei dinStatele Unite, este normal ca evolutia acestuia sa fie privita cuinteres. Lucrurile s-au schimbat insa dupa ce criza subprime si-afacut cu adevarat simtite efectele in Statele Unite.
"Petrolul este singura energie cunoscuta in momentul de fata,de care depinde totul", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei maivechi brokeri din Romania.
Piata romaneasca de capital nu este inca o piata matura,capabila sa sustina o evolutie proprie, separata de crizeleinternationale.
De exemplu, in ciuda rezultatelor financiare foarte buneinregistrate de emitentii romani in primul semestru din 2008, Bursase ghideaza dupa unul dintre cei mai puternici si stabili indicimondiali, Dow Jones Industrial Average (DJIA).
"Bursa romaneasca este dezorientata si trebuie sa aiba oreferinta, de aceea se uita la ceea ce se petrece peste ocean. Nupriveste foarte mult la ceea ce se intampla pe pietele maiapropiate de noi, deoarece si acestea tot dupa americani seorienteaza. Practic, cu mici corectii, majoritatea pietelor semisca la fel. Doar FTSE se misca diferit din cand in cand datoritafaptului ca include foarte multe companii petroliere", spuneCaramiha.
Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de parere capiata romaneasca se uita in special spre americani datoritanumarului scazut de investitori, acestia putand fi usorinfluentati. Cum indicele american este puternic influentat deevolutia petrolului, putem spune ca "aurul negru" are o influentaindirecta si asupra pietei din Romania, desi efectele apar dupasedintele din Statele Unite din cauza diferentei de fus orar dintrecele doua tari.
"Nu cred ca la noi pretul petrolului afecteaza direct piata decapital. Sunt alti factori mult mai importanti, care o afecteaza inmod direct", crede Caramiha.
Din cauza faptului ca Bursa noastra este inca una emergenta,efectele negative inregistrate de aceasta sunt mult mai accentuatedecat cele cunoscute de americani. De exemplu, daca de la inceputulanului indicele Dow Jones s-a corectat cu circa 2.400 de puncte sau18,7%, cel mai reprezentativ indice de la Bucuresti, BET-XT, apierdut aproape 57%. Indicele, care cuprinde cele mai lichide 25 decompanii din piata inclusiv SIF-urile, a scazut de la un nivel deaproape 1.100 de puncte la inceputul anului la aproape 470 depuncte la mijlocul saptamanii trecute.
Dar ce legatura exista exact intre petrol si piata americanade capital?
In primele doua luni ale anului, Dow Jones-ul a mers cot lacot cu pretul contractelor futures pe petrol, scazand sau crescandin acelasi ritm.
Astfel, in prima parte a lunii ianuarie am avut parte de odepreciere puternica a indicelui american precum si a petrolului,primul inregistrand o variatie de aproape 6,9%, in vreme cepetrolul a scazut cu 4,1%. A urmat insa imediat o perioada scurta,pana la sfarsitul lunii, in care indicele DJIA a recuperat circa5,7% din pierderea anterioara, iar pretul contractelor a avansat cu2,1%.
"La americani orice crestere sau scadere se explica prinprisma petrolului, insa este mult mai complicat. Dow Jones-ul artrebui sa aiba o evolutie inversa fata de cea a petrolului, insa nuse intampla mereu acest lucru", spune Dragolea. De la sfarsitullunii ianuarie petrolul a intrat insa pe un trend generalascendent, trend care s-a mentinut pana in luna iulie, atunci cands-a atins de altfel si maximul istoric. In aceeasi perioadaindicele american a intrat pe un trend general descendent, lasfarsitul careia acesta a atins minimul ultimilor ani. "Relatiadintre evolutia petrolului, si a indicelui american depinde foartemult si de cine joaca, in State jucatorii fiind mari. Intotdeaunalupta dintre spot si futures a fost facuta de speculatori laamericani. Putem spune deci ca in functie de tinta speculatorilorsi a cantitatilor de bani aduse in piata, Dow Jones-ul poate evoluain ton cu pretul petrolului sau invers fata de acesta", spuneDragolea.
In primele doua saptamani din martie, indicele Dow Jones aintrat pe o panta descrescatoare in care a reusit sa atinga minimuldin acea perioada, aflat in jurul nivelului de 11.700 de puncte.Corectia a venit pe fondul unei aprecieri considerabile a pretuluipetrolului, acesta avansand in cele doua saptamani cu circa 8,3dolari. Pentru a evidentia relatia inversa intre evolutiapetrolului si a indicelui american, in urmatoarele trei saptamanipretul contractelor a pierdut 6,9 dolari, ceea ce a dus la ocrestere cu 7,8% a Dow Jones-ului. In urmatoarele doua luniindicele american a crescut pana la cel mai mare nivel alperioadei, de circa 13.000 de puncte. In schimb, lunile iunie siiulie au reprezentat apogeul petrolului din acest an, pretulcontractelor sarind cu circa 15 dolari si atingand maximul istoric,de 145 de dolari. Saltul puternic inregistrat de petrol a dus lacea mai importanta corectie a Dow Jones-ului din acest an, indicelescazand in cele doua luni de la 13.000 de puncte la minimul sau, deaproape 10.900 de puncte. Pierderea procentuala a fost de16%.
Dupa maximul istoric atins la mijlocul verii, petrolul aintrat pe o panta descendenta, culminand cu scaderile puternicevenite in urma accentuarii crizei financiare din America. Dupaevenimentele de saptamana trecuta, si anume falimentul banciiLehman Brothers si preluarea gigantului AIG de catre guvernul SUA,petrolul nu a mai fost cel care a influentat evolutia pieteifinanciare.
Mai mult, in ultima saptamana, evolutia puternic negativa apietei americane de capital a fost cea care a tras in jos pretulpetrolului, ducandu-l pana la unul dintre cele mai mici niveluridin acest an, fiind sub pretul de la inceputul luniiianuarie.
In aceste conditii, in care si indicele Dow Jones IndustrialAverage a atins cel mai mic nivel din acest an, de 10.609 puncte,piata romaneasca nu a ramas indiferenta. Indicele BET-XT a scazutputernic in ultima saptamana, insa cu o intensitate chiar mai maredecat cea cu care s-a depreciat indicele american.
Cu toate acestea, dupa anuntarea preluarii grupului AIG decatre stat, lucrurile s-au mai linistit pe pietele financiare,acestea temperandu-si scaderile si chiar inregistrand aprecieriusoare. In aceste conditii, petrolul a profitat de contextulfavorabil, pretul spot urcand miercuri pana la un nivel de aproape99 de dolari, fata de 91 de dolari pe baril, cat a fostmarti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO