Companii

Caldura ajuta vanzarile de energie, dar duce pe minus afacerile furnizorilor de gaze

Caldura ajuta vanzarile de energie, dar duce pe minus afacerile furnizorilor de gaze

Click pentru imaginea marita

21.08.2007, 18:57 15

Compania E.ON Gaz Romania, care asigura alimentarea cu gaze a aproape jumatate din populatia tarii racordata la reteaua de distributie, a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri de aproximativ 12% fata de primele sase luni ale anului trecut pana la un nivel de 1,3 mld. lei (381 mil. euro). Pana la inchiderea editiei, Distrigaz Sud, cealalta companie de furnizare si distributie a gazelor naturale, nu a precizat rezultatele financiare obtinute in primul semestru al anului.
Practic, procentajul de scadere al afacerilor E.ON Gaz Romania este similar cu cel de crestere de aceasta data al afacerilor principalilor furnizori de energie electrica. Astfel, Electrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza Capitala, a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 810 mil. lei (243 mil. euro), in crestere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca temperaturile ridicate au inhibat consumul de gaze, acestea au dus la un consum record de energie electrica din cauza utilizarii excesive a aparatelor de aer conditionat si a ventilatoarelor.
In primele sase luni ale anului, Electrica, cel mai mare furnizor de energie electrica in portofoliul careia se mai afla inca patru filiale, a inregistrat o cifra de afaceri de 3,01 mld. lei (903 mil. euro), in crestere cu peste 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar pana la sfarsitul anului, compania estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 6,4 mld. lei (2 mld. euro), in crestere cu 7% comparativ cu rezultatul consemnat anul trecut.
Potrivit reprezentantilor companiei, cea mai mare parte a cresterii cifrei de afaceri a fost realizata in primul semestru al anului. In afara de Electrica Muntenia Sud, compania al carui proces de privatizare a fost castigat de italienii de la Enel, dar in cazul careia nu a avut loc transferul de actiuni, in portofoliul Electrica se mai afla filialele Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord si Electrica Transilvania Sud.
Electrica Transilvania Sud se situeaza pe pozitia secunda, cu un avans al afacerilor de 10%, la 650 mil. lei (195 mil. euro). Afacerile Muntenia Nord si Transilvania Nord au urcat la 640 mil. lei (192 mil. euro), cu 7% mai mult fata de perioada similara din 2006, respectiv la 560 mil. lei, in urcare cu 1%.
In ciuda scaderii cifrei de afaceri, E.ON Gaz Romania a inregistrat in primele sase luni un profit net de 116 mil. lei (35 mil. euro), in crestere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut datorita unui control mai riguros al costurilor.
Compania a realizat in primul semestru al anului investitii de 75 mil. lei (22,5 mil. euro). Din aceste fonduri, peste 50% au fost destinate reabilitarii si modernizarii sistemului de distributie al gazelor naturale.
Dupa separarea activitatilor de distributie (serviciul de retea) si furnizare (comercializarea gazelor), fostul Distrigaz Nord functioneaza de la jumatatea anului prin intermediul a doua companii E.ON Gaz Romania (furnizor) si E.ON Gaz Distributie. Masura a fost implementata si pe piata energiei in scopul liberalizarii complete al pietelor si formarii concurentei.
Anul acesta, stocul de gaze al companiei se va situa la 970 mil. metri cubi de gaze, la sfarsitul lui iulie volumul de gaze stocat fiind de 900 mil. mc. Volumul este dublu comparativ cu nivelul detinut de companie dupa privatizare. Valoarea acestui stoc de gaze este de circa 550 mil. lei (165 mil. euro). Compania inmagazineaza gazele in depozitele subterane ale Romgaz si Depomures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO