Companii

Care este pretul de la care barilul de petrol se transforma intr-o amenintare pentru economia locala

Care este pretul de la care barilul de petrol se transforma intr-o amenintare pentru economia locala
07.10.2009, 00:00 41

Petrom, cea mai mare companie din piata, care a declarat caurmatoarele luni din an vor fi mai dificile comparativ cu primeleopt pe fondul cresterii somajului si al scaderii puterii decumparare, crede ca daca barilul de petrol va ajunge la 100 dedolari, acest lucru va afecta vanzarile tuturor companiilor deprofil.

"Romania este la mijloc intre aprecierea barilului de petrol siinrautatirea performantelor economice. Un baril de 100 de dolari lamediul economic din Romania de acum va genera probleme de vanzaripentru noi toti. De aceea credem ca sfarsitul anului va fi unuldificil si privim ascensiunea barilului de petrol ca o posibilaamenintare", spune Tamas Mayer, membru al directoratului Petrom,responsabil cu activitatea de marketing. Potrivit unor declaratiirecente ale acestuia, consumatorii de carburanti au devenit extremde sensibili in ceea ce priveste pretul la pompa, motiv pentru carescumpirile nu mai sunt digerate atat de usor ca in anii in careacestea erau insotite si de cresterea salariilor. Fiind cel maiieftin vanzator de carburanti din piata, Petrom nu s-a confruntatcu probleme in ceea ce priveste cererea in primele sase luni aleanului. Petrom are o retea de benzinarii de circa 480 de puncte de alimentare.

"Pretul petrolului ii influenteaza pozitiv pe producatorii netisi negativ pe consumatorii neti. Din moment ce Romania este o taracare importa petrol, preturile mai mari vor avea un efect asupraeconomiei. Cu toate acestea, Romania are rezerve mai mari de petroldecat multe tari din regiune, deci acest efect negativ este cu multmai mic comparativ cu alte parti", explica Janos Hindi, senioreconomist in cadrul grupului petrolier ungar MOL, prezent pe piataromaneasca prin intermediul filialei locale MOL Romania. Companiaare 135 de benzinarii si afaceri de peste 590 de milioane de europe plan local.

De ce a inceput sa creasca barilul

Sunt mai multi factori care au stat la baza cresterii bariluluide petrol din ultimele luni, dar probabil cel mai important esteevolutia economica a Chinei.

"China creste si la fel si cererea de petrol din aceastaregiune. Apoi avem semnalele pozitive chiar si din Europa, cum estecazul Germaniei sau al Frantei. La acestea se adauga si necesitateacontinuarii activitatilor de explorare in vederea descoperirii denoi zacaminte. Toate acestea fac ca pretul petrolului sa creasca",explica reprezentantul Petrom. Chiar si in aceste conditii,scumpirea barilului de petrol a constituit totusi o surpriza.

"Recenta apreciere a barilului de petrol i-a luat prinsurprindere pe multi analisti, chiar si in contextul in carecresterea cererii de petrol la nivel global este mai puternica fatade ceea ce era asteptat, mai ales in China. Aceasta crestere pesteasteptari duce in sus pretul la petrol. In acelasi timp,investitorii financiari se intorc in piata tranzactiilor cu petrol,marind astfel efectul oricari miscari de pret care este generata defactori fundamentali precum cererea si oferta", explica Hindi,reprezentantul grupului MOL.

Cat va dura aprecierea aurului negru

Chiar daca acum pietele internationale sunt martore alerevenirii barilului de petrol, ceea ce ar putea fi un indiciupentru o iminenta revenire economica, specialistii spun ca totusilipsesc bazele solide pentru imbunatatrea situatiei actuale.

"Oricum, in afara de cateva semne pozitive, dar temporare,factorii fundamentali de dezvoltare economica (consumul privat,investitiile) sunt inca intr-o stare precara, ceea ce inseamna caeconomia globala stagneaza. Aceasta crestere a barilului este deasteptat sa fie una temporara. Daca intr-adevar semnele bune sedovedesc a fi doar temporare si alti indicatori, mult mai deincredere, arata ca economia globala inca stagneaza, pretultiteiului va scadea cel mai probabil pana la sfarsitul anului", aconchis reprezentantul MOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO