Companii

Care sunt companiile cele mai performante din Capitala, in viziunea Camerei de Comert

Care sunt companiile cele mai performante din Capitala, in viziunea Camerei de Comert
13.11.2008, 16:26 46

Din totalul companiilor inregistrate in Bucuresti care si-au depus bilantul pe 2007, CCIB (Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti) a exclus din start firmele care nu sunt entitati comerciale, precum si pe cele cu datorii la bugetul de stat sau companiile care nu au realizat profit din exploatare in cursul anului trecut. Astfel, au fost analizate rezultatele financiare a 41.500 de companii, ceea ce reprezinta aproape o treime din numarul total al societatilor din Bucuresti.
"Premiile acordate au revenit primilor zece clasati la domeniile de activitate si la grupele de marime dupa care s-a facut departajarea, respectiv la 1.500 de firme. Acest numar poate parea mare, dar Bucurestiul concentreaza aproape 15% din PIB-ul Romaniei si o cincime din firmele inregistrate la nivel national, precum si 65% din volumul total al investitiilor straine directe atrase de Romania. In ceea ce priveste schimburile comerciale, Capitala realizeaza 35% din volumul exporturilor si 40% din volumul importurilor", a declarat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB.
Clasamentul de anul trecut, realizat pe baza rezultatelor financiare raportate pe 2006, a cuprins 1.272 de companii.
Cele mai importante criterii de clasificare, in functie de ponderea acestora in punctajul final, au fost cifra de afaceri si profitul din exploatare. Alte criterii de departajare au fost eficienta utilizarii resurselor umane, a capitalului angajat, precum si efortul de dezvoltare si rata profitului. Premiile au fost acordate pe sase mari domenii de activitate: cercetare-dezvoltare si high-tech, industrie, constructii, servicii, comert, export si turism, agicultura, pescuit si piscicultura.
In functie de dimensiunea afacerii, companiile au fost incadrate in cinci categorii: microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii, mari si foarte mari. "Topul Bucurestiului arata ca cercetarea pare sa intereseze mai mult mediul economic. Totusi, in Romania este nevoie de o punte intre cele doua domenii", a declarat Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, prezent la ceremonia de decernare a premiilor CCIB.
In fruntea clasamentului companiilor performante din domeniul cercetare-dezvoltare se afla Siveco, ICPE (Institutul de Cercetari Electrotehnice), SIAT SA, iar la categoria intreprinderilor mici si a microintreprinderilor s-au remarcat Team Advertising si Direct Office.
In constructii, sectorul cu cea mai accelerata crestere in 2007 (33%) la nivelul economiei romanesti, cele mai mari companii premiate de CCIB pentru performanta au fost Delta Antrepriza de Constructii si Montaj, Hidroconstructia, T.M.U.C.B si Electromontaj - acestea fiind specializate in lucrari de constructii. La randul lor, cele mai mari trei retele de comert (specializat sau nespecializat) aflate in clasamentul din acest an al CCIB au fost Carrefour, Kaufland si Bricostore. "Firmele bucurestene au dovedit si pe aceasta cale ca previziunile pesimiste privind falimentele in lant imediat dupa intrarea Romaniei in familia europeana au fost o simpla perdea de fum", a subliniat presedintele CCIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO