Companii

Carpatcement rectifica ritmul de crestere

Carpatcement rectifica ritmul de crestere

Producatorul german a venit in Romania in '98

27.09.2006, 19:34 18

Carpatcement Holding, filiala locala a producatorului german HeidelbergCement, estimeaza pentru acest an o dublare a ritmului de crestere al vanzarilor, pana la circa 15-20%. In aceste conditii, cifra de afaceri a Carpatcement Holding ar putea ajunge anul acesta la circa 180-190 mil. euro.
"Reevaluarea cresterii businessului cu ciment se datoreaza evolutiei pietei din primele sase luni, cand am inregistrat o majorare cu 20% a vanzarilor, care speram sa se mentina la acest nivel pana la sfarsitul anului. Investitiile imobiliare au fost anul acesta prinicipalul motor de crestere al pietei de ciment", a declarat pentru ZF Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
Afacerile grupului german pentru anul curent ar putea depasi 220 de milioane de euro, pe cele trei piete pe care activeaza: ciment, agregate si betoane.
Cresterea vanzarilor din primul semestru s-a datorat afluxului puternic de bani de la muncitorii din strainatate, care au venit de Pasti in tara si au inceput sa-si construiasca case, potrivit reprezentantilor Carpatcement.
In 2005, afacerile grupului german pe toate cele trei divizii - Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate - au ajuns la circa 194 mil. euro, in crestere cu 22% fata de anul precedent si un profit net de 34,6 mil. euro
Germanii de la HeidelbergCement impart piata cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge, fiecare avand aproximativ o treime din piata locala, estimata la peste 400 mil. euro pe an.
Consumul de ciment in Romania a fost anul trecut de circa 276 de kilograme pe cap de locuitor, in crestere fata de nivelul de 225 kg in 2003 si de 256 kg in 2004, potrivit datelor prezentate de Carpatcement. Ritmul anual de crestere este de circa 7-8%, insa odata cu derularea marilor proiecte de infrastructura, precum autostrazile Transilvania si Brasov-Bucuresti, piata s-ar putea majora cu 13-15% anual, potrivit reprezentantilor Carpatcement.
Piata romaneasca a cimentului s-a ridicat anul trecut la circa 6,1 milioane de tone de ciment.
Grupul german va investi in 2006 circa 25 de mil. euro, fondurile vizand instalatiile care utilizeaza combustibili alternativi, modernizarea fabricii de la Fieni si protectia mediului in cele trei fabrici proprii. In anul 2005, investitiile HeidelbergCement in Romania s-au ridicat la circa 17 milioane de euro.
Operatorul german dispune in Romania de o capacitate instalata de 3,1 milioane de tone in trei fabrici. La nivel global, grupul german a raportat in 2004 o cifra de afaceri de 6,9 miliarde de euro si vanzari de ciment de 65 de milioane de tone.
HeidelbergCement este prezent in Romania din 1998, cu activitati in productia de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.
Cursa investitorului german a inceput cu achizitia fabricii de ciment de la Bicaz, dupa care au urmat Casial Deva in 2000 (vanduta de austriecii de la Lasselsberger), respectiv fabrica de la Fieni in toamna anului 2002 (cumparata de la Tagrimpex).
Producatorul german de materiale de constructii a intrat in Romania in 1998, iar investitiile sale pana in prezent se situeaza in jurul valorii de 260-270 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO