Companii

Casa de Sănătate a cheltuit 168 mil. euro anul trecut pentru tratamentul românilor în afara ţării

Casa de Sănătate a cheltuit 168 mil. euro anul trecut...

Autor: Ioana David

07.11.2013, 16:52 161

Suma cheltuită pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români pe teritoriul altei ţări UE, pe teritoriul Spaţiului Economic European şi Elveţiei, în baza cardului european de sănătate şi a formularelor europene, se ridică la 168 de milioane de euro la finalul anului 2012, arată datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Instituţia precizează că cele mai mari datorii acumulate sunt către Germania (53,6 mil. euro), Franţa (31,9 mil. euro), Italia (28 mil euro), Austria (21 mil.euro), Spania 11 mil.euro.

Anul acesta, CNAS va efectua plăţi pentru aceste servicii în valoare de aproximativ 33 milioane de euro, către Germania (9 mil.euro), Franţa 10 (mil.euro), Austria (6 mil.euro), şi altele.

Începând cu data de 25 octombrie 2013, toate ţările din UE sunt obligate să implementeze o Directivă Europeană privind drepturile transfrontaliere ale pacienţilor.

“În baza acestui Ordin, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat”, a precizat anterior CNAS.

Instituţia a arătat că în practica prevederile Directivei sunt deja aplicate în România încă din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO