Companii

Castiga din inchirierea de robe si toci pentru absolventii care vor sa fie in pas cu moda americana

Castiga din inchirierea de robe si toci pentru absolventii care vor sa fie in pas cu moda americana

Pretul pentru inchirierea unei robe variaza intre 20 si 150 lei/persoana

07.10.2009, 23:29 872

La numai 23 de ani, Mihai Putinelu si-a deschis o afacere careurma sa se dezvolte in domeniul vanzarilor si inchirierilor de robede absolvire. Compania Milman Office, care administreaza site-ulRobeabsolvire.ro, a fost infiintata inca din 2006, cand derulaactivitati conexe: realizarea de fotografii si albume de absolvirepentru elevii de liceu.

"Ideea businessului a aparut la terminarea facultatii, cand amfost implicat in organizarea propriei festivitati de absolvire simi-am dat seama ca toata responsabilitatea cadea in sarcinastudentilor, intr-o perioada de timp in care ei sunt, oricum,foarte incarcati cu examenele finale", a spus Putinelu.

Investitia initiala a fost de aproximativ 15.000 de euro, baniutilizati pentru achizitionarea robelor si a tocilor folosite lafestivitatile de absolvire si care proveneau dintr-un credit bancarsi din surse proprii.

"Alte investitii initiale cu pondere ridicata au fost inactivitatile de promovare, plata chiriei si a depozitului unde sunttinute produsele, sau in servicii pentru intretinerea robelor(spalatul si calcatul robelor)", a mai spus el.

Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 28.000 de euro, cu unprofit de pana la 5.000 de euro. "O mare realizare a fost faptul cainca din primul an firma a reusit sa intre pe profit, un lucru dince in ce mai rar intalnit la afacerile de la zero. Pot spune ca sinoi am fost putin surprinsi de acest lucru, pentru ca nu neasteptam", a mai spus el.

Ca in orice afacere, initial a fost o investitie foarte mare intimp, mai ales pentru gasirea furnizorilor de robe, toci, esarfe,insigne si diplome, acestea fiind cateva din produselecomercializate de companie.

"Am mers foarte mult pe recomandari, apoi pe discutiiindividuale cu fiecare furnizor in parte", a adaugat el.

Tocile si robele sunt importate de la o firma din SUA, cutraditie in fabricarea acestor produse. Compania americana oferaproduse mai ieftine decat producatorii romani, care practicapreturi cuprinse intre 140 si 200 de lei pentru o roba.

Promovarea activitatilor derulate de companie s-a realizat princrearea unui web, afise si bannere, activitati in urma carora auaparut si primii clienti.

"Din pacate, este un business in care recomandarile nu au foartemare pondere. Intr-o buna zi, dupa multa munca, primul client ne-agasit el pe noi", a mai spus Putinelu.

Pretul pentru inchirierea unei robe porneste de la 20 de lei,insa poate ajunge la 150 de lei de persoana, in functie de pachetulsi serviciile solicitate de client. "Am creat pachete in carefoarte multe produse raman ca amintire clientilor (in general,totul in afara de roba) si le-am pus la dispozitia acestora o gamalarga de servicii si produse din care sa isi poata alege", aprecizat el.

Clientii isi pot forma singuri un pachet din oferta companiei,in functie de pretul si de produsele dorite. De asemenea, companiaofera reduceri pentru cei cu o situatie materiala deosebita.

Concurenta pe productia si inchirierea de robe este foarte mare.Principalii clienti ai companiei sunt universitatile, chiar si celedin alte orase, precum Craiova, Harghita sau Constanta. "Daca estesa vorbim strict de detinerea si oferirea spre inchiriere a unorrobe, practic, orice atelier de croitorie cu un manager putin maipriceput poate sa devina concurentul nostru", a mai adaugat el.

Antreprenorul estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei deafaceri de numai 10- 15%, intrucat clientii au fost mai reticenti,iar ofertele de pret ale companiei au scazut, din cauzaconcurentei.

"Va fi probabil un an cu pierderi, insa aceste pierderi au fostbugetate dinainte pentru diferitele investitii facute indezvoltarea afacerii", explica el.

Compania si-a extins serviciile incepand cu acest an, iarintreprinzatorul intentioneaza ca pe termen lung sa derulezeactivitati permanente, nu doar sezoniere. "De anul acesta organizamsi baluri de absolvire, reuniuni la un numar de ani de laterminarea facultatii sau banchete pentru elevii de liceu. Inmomentul in care compania se va putea sustine singura financiar,lucrand numai pe profit, acesta va fi reinvestit in dezvoltareaunui intreg brand de organizari de evenimente", conchidePutinelu.

O alta companie care ofera servicii de inchiere si vanzare derobe de absolvire, dar si de organizare de astfel de evenimenteeste Gaudeamus, care administreaza site-ulFestivitatideabsolvire.ro. Compania a fost infiintata in anul 2004de Alina Stoican, intreprinzatoarea care initial a coordonat unastfel de eveniment. "La inceput, faceam absolut de toate, de la atransporta robe pana la semnare de contracte. Intre timp, am ajunssa coordonez sapte festivitati de absolvire care se desfasurausimultan", a spus ea.

Ideea deschiderii unei astfel de afaceri i-a venit inca dinultimul an de facultate, cand a fost organizatoarea festivitatiisi-a dat seama ca nu exista firme specializate in organizareaacestor evenimente, ci doar companii care pot oferi produse (robesi toci) spre inchiriere sau vanzare.

"Dorind foarte mult sa iasa un eveniment pe care sa ni-l amintimtoata viata, am facut noi, reprezentantii, toata munca, de laaranjatul studentilor in banci pana la crearea unui desfasurator alevenimentului", a mai spus ea.

Investitia initiala a fost de 20.000 de euro, bani proveniti dinimprumuturi si din veniturile din munca derulata cateva luni inSUA. Aceste venituri au fost folosite pentru confectionarea robelorsi a tocilor, iar ulterior investitiile au vizat spatiile dedepozitare si diversificarea gamei de produse.

"Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 60.000 deeuro, foarte mare pentru ca anul trecut a fost un sezon dublu: afost an terminal atat pentru promotiile de absolventi de trei si depatru ani de facultate (Bologna si pre- Bologna - n.r.)", a maispus ea.

Anul trecut, profitul a fost de 20.000 de euro, iar cifra deafaceri estimata pentru acest an este in scadere, de 55.000 deeuro, iar o parte din contracte sunt deja semnate.

Preturile pentru inchirierea unei robe variaza intre 15 si 20 delei. "Colaboram cu un atelier de confectii. Modelul este creat denoi, iar toca este lucrata manual, cu intaritura, cu posibilitateade a o ajusta in functie de dimensiunile fiecaruia", a mai spusea.

Strategia de promovare a companiei a implicat abordarea directaa clientilor.

"Primii clienti i-am gasit la propriu, batand din poarta inpoarta. In primul an, am batut la usile tuturor institutiilorscolare (licee si facultati) din Bucuresti", adauga Stoican.

Planurile de viitor ale companiei vizeaza extinderea inprovincie, pentru ca deja a incheiat contracte in Ploiesti. Deasemenea, compania a inceput deja sa diversifice tipurile deevenimente pe care le organizeaza.

"Am pornit de la conceptul 'evenimente in aer liber' carevizeaza organizarea de nunti si baluri de absolvire in aer liber.Am pornit cu un cort de evenimente, situat pe malul lacului, la 15kilometri de Bucuresti, si inca lucram mult la dezvoltarea acestuiproiect", conchide fondatoarea.

RobeAbsolvire.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO