Companii

Castigul operational al hotelului Hilton a sarit de 10 mil. euro

21.02.2008, 18:05 14

Hotelul de cinci stele Athenee Palace Hilton din Capitala, aflat in proprietatea omului de afaceri George Copos, a inregistrat anul trecut un profit operational de 14,3 milioane de dolari (peste 10 mil. euro), aferent unor venituri de 30 de milioane de dolari (circa 22 de milioane de euro).
Profitul operational a inregistrat o crestere de 18,4% pe segmentul de food&bevrages (in care sunt incluse si evenimentele) si de 21,6% pe partea de cazare.
"Veniturile hotelului au crescut cu 23% anul trecut, atat restaurantele, cat si partea de evenimente avand o evolutie peste asteptari", a spus Friedrich W Niemann, general manager al Athenee Palace Hilton, hotel situat pe Calea Victoriei din Capitala. Rulajul unitatii hoteliere vine in proportie de 56% din inchirierea de camere, aproximativ 38% din segmentul de food & beverage, iar restul din alte servicii precum sauna, potrivit unor estimari anterioare ale reprezentantilor companei.
Astfel, cele doua hoteluri de cinci stele detinute de Copos in Capitala, Hilton si Crowne Plaza au inregistrat anul trecut venituri de peste 33 mil. euro, nivelul profitului ridicandu-se la aproape 15 mil. euro.
Cresterea veniturilor Hilton este si o consecinta a maririi tarifelor, pretul mediu pe camera al Hilton fiind la nivelul anului trecut cu 14% mai mare fata de 2006, pana la 216 dolari (circa 158 de euro).
"Si in acest an va fi o crestere generata de raportul dintre cerere si oferta", a precizat Niemann. Alte doua uniati hoteliere din Capitala, Howard Johnson si Crowne Plaza, au anuntat in acest an majorari ale tarifelor. Dupa ce a inregistrat un grad de ocupare record de 76% in 2007, in crestere cu 5,7%, reprezentantii companiei urmaresc in acest an mentinerea acestui indicator la nivelul de 75% si o crestere a veniturilor si profitului intre 5% si 10%. "Gradul de ocupare este foarte ridicat in timpul saptamanii, dar scazut in weekenduri, intrucat segmentul de leisure nu este dezvoltat. Nu am inregistrat cresteri consistente pe acest segment", a spus Niemann.
Segmentul de business ramane astfel principalul motor al gradului de ocupare pe segmentul hotelurilor de cinci stele. In cazul Hilton, cea mai mare parte a clientilor sunt oameni de afaceri din tari precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Italia. Hilton a avut anul trecut 86.385 de oaspeti, peste 90% dintre acestia fiind straini.
Pe segmentul de cinci stele din Capitala mai activeaza Marriott, Howard Johnson, Intercontinental, Crowne Plaza, Casa Capsa, precum si Carol Parc Hotel. Totodata, in acest an se va deschide si Radisson SAS, tot pe Calea Victoriei, care va avea o capacitate de 424 de camere. Hilton a derulat anul trecut investitii de 3,5 milioane de dolari, care au inclus modernizarea celor 272 de camere si a salilor de conferinte, dar si constructia unor noi spatii de birouri la etajul cinci.
"Pentru 2008 intentionam sa investim aproximativ 1,5 milioane de dolari in tehnologie si alte cateva sute de mii de dolari in pregatirea personalului", a adaugat Niemann.
George Copos detine pe langa Athenee Palace Hilton si hotelul Crowne Plaza, precum si trei hoteluri in Poiana Brasov (Sportul, Poiana si Bradul, toate clasificate la trei stele), si alte doua unitati in Eforie Nord (Astoria, de trei stele si Europa, de patru stele).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO