Companii

Cât costă pavarea unei curţi, un business care creşte şi în criză

30.08.2010, 23:15 2024

Producătorul de sisteme de dale şi borduri Elis Pavaje dinAlba-Iulia, deţinut de familia Goţa, a ajuns la investiţii totalede 15 mil. euro în dezvoltarea businessului în ultimii 19 ani şiare în plan extinderea unităţilor de producţie dacă piaţa o vacere, scrie revista BUSINESS Construct.

"Analiza făcută pe primul semestru al anului a arătat căvolumele cele mai mari s-au înregistrat pe produsele industriale:pavaje industriale, borduri şi rigole. Având în vedere căinvestiţiile anul acesta sunt în mare parte pe proiectele deinfrastructură, pe lucrările publice cu fonduri europene sauguvernamentale, pe lucrări industriale private (deschideri de noilanţuri de magazine), era de aşteptat ca aceste produse să fie maibine vândute", spune Emil Elisiu Goţa, directorul general al ElisPavaje.

În acest context, dar şi datorită extinderii portofoliului deproduse noi, compania şi-a bugetat o creştere de 10-15% abusinessului în 2010 faţă de anul precedent, până la 66-70 mil. lei(15,7-16,6 mil. euro).

Majorarea cifrei de afaceri s-a resimţit şi în primul semestru,când vânzările companiei au crescut cu 10% în comparaţie cu aceeaşiperioadă a anului trecut.

Vânzările companiei sunt îndreptate în primul rând cătredezvoltatorii imobiliari şi antreprenori cu proiecte industriale şide infrastructură, care generează 70% din vânzări, restul de 30%fiind îndreptate către persoane fizice.

Costul mediu pentru amenajarea unei curţi interioare se ridicăla circa 100 lei/mp (2,3 euro/mp), preţ care include atât produselefolosite, cât şi manopera - pregătirea terenului şi montareapropriu-zisă a pavelelor şi, după caz, a bordurilor. Preţul poatevaria însă în funcţie de modelele de pavele alese şi culori.

Investiţii de 15 mil. euro

Elis Pavaje, companie înfiinţată în 1991, a investit până înprezent în dezvoltarea activităţii circa 15 milioane de euro, sumăcare cuprinde achiziţia de utilaje de producţie, hale, terenuri,sedii de birouri, flotă de maşini şi utilaje de montaj. Companiaeste unul dintre puţinii producători de pe piaţă care asigură şiservicii de montaj, având o echipă de 150 de oameni angajaţi doarpentru acest lucru, din totalul de 350 de salariaţi ai ElisPavaje.

Compania are o capacitate de producţie de 8.000 mp/zi în celedouă unităţi de producţie din Petreşti (Alba) şi Stoeneşti(Prahova). Compania produce de la pavaje rezidenţiale, dale pentruterase, pavaje industriale şi borduri, până la rigole, bolţari,jardiniere şi blocheţi.

Extindere pe blocheţi

Compania şi-a bugetat vânzări de 1 milion de euro în 2010 dinvânzarea de blocheţi, echivalentul a 6% din business, după ce ainvestit circa 200.000 de euro în prima capacitate de producţie deacest gen de pe piaţa locală.

Investiţia include achiziţia licenţei pentru blocheţi de lacompania americană Keystone şi achiziţia unui utilaj automat desplitare (despicare controlată) a blocheţilor la fabrica existentădin localitatea Petreşti (judeţul Alba).

"Am ales să intrăm pe producţia de blocheţi în momentul în caream identificat o necesitate reală pentru acest tip de produse,folosit în special pentru proiectele de infrastructură", spunedirectorul general al Elis Pavaje.

Principalii competitori ai companiei sunt Semmelrock, care faceparte din grupul austriac Wienerberger, Elpreco Craiova (parte agrupului irlandez CRH) sau Symmetrica din Suceava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO