Companii

Ce ţări au intrat în topul destinaţiilor pentru exportul de grâu în ultimii trei ani

Ce ţări au intrat în topul destinaţiilor pentru...

Autor: Gabriel Razi

22.06.2014, 14:52 530

Topul pieţelor de export pentru grâul românesc s-a schimbat simţitor în ultimii trei ani, singurele ţări care au rămas constant în clasament fiind Spania, Italia şi Coreea de Sud. 

Egiptul este destinaţia în care livrările au crescut de aproape 600 de ori în ultimele patru sezoane şi au ajuns în prezent la 1,7 milioane de tone, din care 91% sunt acoperite de comenzile făcute de GASC, achizitorul de stat de la Cairo. Piaţa egipteană a început să conteze din vara anului 2011 atunci când livrările au accelerat la 200.000 de tone, au intrat în topul primelor cinci destinaţii pentru grâul local. Importanţa acestei pieţe a continuat să crească astfel că în următoarele două sezoane Egiptul a devenit lider cu o cotă de 21%, respectiv 37% din totalul exporturilor de grâu.

În afară de Egipt, plasat pe locul întâi, în topul primelor zece destinaţii de export pentru grâu apar în sezonul 2013/2014 şi Libia, Tunisia, Siria, Iordania, Congo şi Grecia, ţări care au câştigat mult în importanţă în ultimii ani, ele lipsind din clasamentul aferent perioadei 2010/2011 de exemplu.

Concentrarea livrărilor către pieţele din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est şi nordul Africii a accelerat în ultimele două sezoane şi va continua şi în următoarea campanie co­mercială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO