Companii

Cea mai abrupta scadere din constructii: de sapte ori mai putine utilaje

21.01.2010, 00:00 47

Vanzarile de utilaje terasiere de constructii (utilizate pentruincarcat, sapat si transport de materiale de constructii) au scazutde sapte ori in primele 11 luni din 2009 comparativ cu perioadasimilara din anul precedent, pana la 421 de unitati, fiind cel maiafectat segment al pietei constructiilor din 2009. "Principaliifactori care au condus la aceasta scadere brusca au fost lipsaaproape cu desavarsire a creditarii, stoparea proiectelor deinfrastructura, absorbtia inceata a fondurilor europene siincasarile scazute ale constructorilor", a declarat Razvan Marcu,directorul de marketing al Marcom, cel mai mare distribuitor deutilaje de pe piata, cu afaceri de 91 de milioane de euro in2008.

Reprezentantii companiei au declarat inca de la jumatatea anuluitrecut ca se vand doar 40-50 de utilaje pe luna la nivel de piata,fata de 250-300, cum se intampla cu un an inainte, si nu prevadschimbari semnificative in 2010. Astfel, piata de utilaje deconstructii a scazut mult mai abrupt decat cea auto, unde declinuldin 2009 a fost de 55%.

Jucatorii de pe piata estimeaza ca a doua jumatate a anului vafi mai buna decat prima, doar daca banii de la buget vor fi impinsicatre infrastructura si daca bancile vor relua creditarile."2007-2008 a fost perioada de referinta in vanzarea de utilaje noide constructii. Din punct de vedere al unitatilor vandute, nu vedemo crestere spectaculoasa a pietei in 2010, fata de anul precedent",sustine Marcu. Cele mai vandute utilaje au ramas si in 2009buldoexcavatoarele, din care s-au vandut 205 unitati in perioadaianuarie - noiembrie, adica jumatate din totalul utilajelorvandute, iar pe locul doi s-au aflat miniincarcatoarelemultifunctionale cu 51 de unitati vandute, urmate de excavatoarelepe senile cu 50 de unitati vandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO