Companii

Cehilor de la CEZ nu le mai ajunge vântul şi au cumpărat şi 4 hidrocentrale mici

Autor: Roxana Petrescu

06.01.2011, 23:52 73

CEZ România, companie membră a grupului energetic ceh CEZ, afinalizat o tranzacţie prin care a preluat 4 hidrocentrale de micidimensiuni, cu o capacitate instalată totală de 18 MW, în contextulîn care compania are în dezvoltare un parc eolian uriaş, în valoarede peste un miliard de euro în două localităţi dobrogene.

Intenţia cehilor de a-şi continua investiţiile şi în altedomenii ale energiei regenerabile, dincolo de eoliene, a fostanunţată încă de anul trecut, când reprezentanţii CEZ au declaratcă sunt în negocieri cu o companie pentru a achiziţiona patrumicrohidrocentrale.

"CEZ România, membră a CEZ Group, a finalizat achiziţiasistemului hidroenergetic din Caraş Severin, lângă Reşiţa. CEZRomânia a cumpărat 100% din acţiunile companiei TMK HydroenergyPower SRL", spun reprezentanţii CEZ. Potrivit acestora, companiacumpărată deţine patru lacuri cu baraje, Trei Ape, Gozna, Valiug,Secu, şi patru microhidocentrale, Crăinicel I, Crăinicel II, Greblaşi Breazova. Capacitatea totală instalată este de aproximativ 18MW. Capacitatea instalată a fiecărei unităţi este de sub 10 MW.

"Această nouă achiziţie se aliniază politicii CEZ de a seconcentra asupra afacerilor principale din ţările în care opereazădeja şi, în plus, se află poziţionată în zona de producere aenergiei regenerabile", mai spun reprezentanţii CEZ.

Potrivit unor declaraţii recente din partea oficialilor CEZ peaceastă temă, investiţia într-un MW de capacitate în domeniulhidrocentralelor de mici dimensiuni se ridică la aproximativ 1,8milioane de euro. Pornind de la această estimare, valoareatranzacţiei ar putea fi de circa 30 de milioane de euro. Cele douăcompanii implicate în tranzacţie nu au dorit să precizeze suma lacare s-a făcut această achiziţie.

Conform unor informaţii publicate în presă, în vara anuluitrecut, ruşii de la TMK, proprietarii fostului combinat siderurgicReşiţa, au înfiinţat compania TMK Hydroenergy Power, al căreiobiect de activitate principal era producţia de energie electrică.La momentul respectiv, compania avea un capital social de 35,35mil. lei (8,4 milioane de euro), constând dintr-un aport în naturăde 35,3 milioane de lei şi unul în numerar de 50.000 de lei. TMKmai deţine în România producătorul de ţevi din oţel TMK-ArtromSlatina (ART).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO