Companii

Cererea scazuta de mobila din UE i-a lovit pe producatorii locali

06.08.2009, 18:39 42

Producatorii de mobilier din Cluj sunt puternic afectati de criza financiara, principalii jucatori de pe piata spun ca reducerea productiei va continua, iar vanzarile de mobila se vor reduce in acest an cu 10-12%, ajungand sub valoarea inregistrata in anul 2007, in unele cazuri reducerile cifrei de afaceri reprezentand mai mult de jumatate din veniturile din urma cu doi ani.

Cei mai afectati de scaderea cererii de mobilier sunt exportatorii, din datele furnizate de jucatorii de pe piata. Un exemplu este compania clujeana Ecolor, producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA, care estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 15 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu peste 12% fata de anul trecut. Ecolor a incheiat exercitiul financiar din 2008 cu vanzari totale de aproximativ 17,2 mil. euro, iar la inceputul anului 2009, oficialii companiei clujene prognozau pentru anul in curs o cifra de afaceri de peste 22,3 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul 2008. Datorita scaderii volumului de comenzi conducerea Ecolor si-a revizuit estimarile.

"Capacitatile noastre de productie s-au redus la 70%-80%, din cauza scaderii comenzilor externe", a declarat Marcel Puscasu, director general al Ecolor. Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor Ikea din 1952.

Un alt exportator local de mobilier, compania Samus Mex din Dej, parte a grupului Mobexpert, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ

5,6 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 35% fata de anul trecut.

"Scaderile pronuntate ale vanzarilor cauzate de reducerea volumului de comenzi atat pe piata interna, cat mai ales pe cea externa", a declarat Mihail Gidei, directorul general al companiei Samus Mex. Produsele fabricate de compania clujeana sunt comercializate in Franta, Bulgaria si Ungaria, iar in Romania vanzarile Samus Mex se deruleaza in cadrul retelei Mobexpert prezenta in intreaga tara.

Conducerea companiei Libertatea din Cluj-Napoca, producator de mobilier din lemn masiv, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,4 mil. euro, in scadere cu 20% fata de anul 2008. In 2008 exportul a reprezentat 60% din totalul cifrei de afaceri a companiei Libertatea, 28% din productie fiind directionate catre Rusia, 11% in Ucraina, 18% in Republica Moldova, 2% in Anglia si 1% in Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO