Companii

Charterele, plus 50% in afacerile Blue Air

15.05.2007, 19:47 19

Compania aeriana Blue Air, lider pe piata de low-cost locala, va opera in acest an cu 50% mai multe zboruri charter fata de anul precedent, ajungand la circa 600 de zboruri, adica la o medie de 12 curse saptamanale.
Daca tinem cont insa de faptul ca vara au loc majoritatea zborurilor charter, putem afirma ca in lunile de varf compania opereaza si 30 de zboruri chartere pe saptamana.
"Anual operam in jur de 400 de zboruri charter, iar anul acesta ne vom mari numarul de curse cu 50% fata de anul trecut'', a spus Gheorghe Racaru, directorul Blue Air.
In cazul zborurilor charter, compania inchiriaza avionul unei persoane fizice sau juridice la un pret stabilit. Aceste zboruri sunt avantajoase pentru ca operatorii aerieni obtin un profit sigur, fata de cursele normale in cazul carora profitabilitatea deriva din gradul de ocupare.
Blue Air va deveni astfel si printre primii jucatori pe piata de chartere dupa ce a ocupat deja podiumul ca operator low-cost.
Tiriac Air, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de chartere din Romania, are in medie 400-500 de curse pe an. Spre deosebire de Blue Air insa, Tiriac Air nu colaboreaza constant cu agentiile de turism, ci se adreseaza clasei premium. Competitorii directi ai Blue Air pe segmentul de chartere operate in colaborare cu agentiile de turism sunt TAROM si Carpatair.
Zboruri charter ii asigura lui Blue Air 12% din cifra de afaceri, adica circa 6 mil. euro din totalul afacerilor de 48 mil. euro de anul trecut.
"Destinatiile pentru cursele charter din aceasta vara sunt Grecia, Turcia si Egipt'', a spus Racaru.
Blue Air a inregistrat in primele patru luni ale anului o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, inscriindu-se astfel in graficul de crestere prevazut pentru acest an. Compania si-a bugetat pentru 2006 o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro, cu 60% mai mult fata de anul trecut.
Compania a transportat in primele patru luni peste 208.000 de pasageri, in conditiile in care in tot anul trecut Blue Air a transportat 400.000 de pasageri. Tinta companiei este insa sa isi dubleze numarul de pasageri transportati in acest an.
Actionarul Blue Air este Nelu Iordache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO