Companii

Cifrele din spatele insolvenţei proiectului imobiliar My Dream: 131 de apartamente nevândute şi datorii de 17 mil. euro

De-a lungul timpului, reprezentanţii My Dream au avansat diverse cifre de vânzări, mult mai mari decât cele comunicate după intrarea în insolvenţă

De-a lungul timpului, reprezentanţii My Dream au avansat diverse cifre de vânzări, mult mai mari decât cele comunicate după intrarea în insolvenţă

04.07.2010, 23:37 86

Firma a intrat în insolvenţă de jumătate de an, dar de-abia acumau ieşit la suprafaţă cifrele din spatele unuia dintre cele maimari dosare de insolvenţă ale unui proiect de locuinţe dinBucureşti: 131 din cele 174 de apartamente ale proiectului suntnevândute, iar masa credală se ridică la circa 17 milioane deeuro.

Investitoriiturci care controlează firma au anunţat la începutul anului 2007 căvor aloca peste 20 de milioane de euro într-un proiect în zonaPipera-Tunari - între Şcoala Americană şi Şoseaua de Centură.Construcţia celor trei blocuri cu opt etaje fiecare a fostfinalizată, dar vânzările slabe au determinat intrarea firmei înprocedură de insolvenţă.

Principalul creditor al companiei este Bank of Cyprus,finanţatorul proiectului, iar administratorul judiciar al companieia fost schimbat recent, BDO Business Restructuring luând loculfirmei Management Reorganizare, Lichidare Bucureşti.

"Bank of Cyprus, principalul creditor al firmei PlusDevelopment, a decis să continue procedura de insolvenţă cu noi şine-a desemnat administrator judiciar. Firma se află încă înperioada de observaţie, iar conform tabelului preliminar, masacredală se ridică la 73 de milioane de lei (17 mil. euro - n.red.),din care 62 milioane de lei (14,4 mil. euro) reprezintă expunereaBank of Cyprus. Mai sunt 131 de apartamente nevândute", a precizatpentru ZF Geanina Oancea, partener în cadrul BDO.

De-a lungul timpului, reprezentanţii My Dream au avansat diversecifre de vânzări, mult mai mari decât cele comunicate după intrareaîn insolvenţă. Foarte mulţi dezvoltatori s-au confruntat cuprobleme din partea clienţilor care au semnat antecontracte, iarapoi s-au răzgândit în preajma parafării contractelor finale.

Pentru a acoperi sumele datorate băncilor şi furnizorilor,dezvoltatorii proiectului My Dream ar trebui să vândă apartamenteledisponibile la preţuri medii de circa 120.000 de euro, într-operioadă în care tranzacţiile cu apartamente scumpe sunt extrem derare, cu atât mai mult cu cât pentru aceste locuinţe s-ar plăti TVAde 24%.

"Sperăm să nu se ajungă la lichidarea firmei, în condiţiile încare locuinţele sunt aproape gata. Mai sunt de finalizat doarspaţiile comerciale", a mai spus Oancea de la BDO.

Cele mai multe apartamente în cadrul proiectului sunt cu treicamere şi suprafeţe de peste 100 de metri pătraţi, la ultimeleetaje mai fiind disponibile şi duplexuri.

Dezvoltatorii care au mizat pe construirea unor blocuri cuapartamente la marginea sau chiar în afara Bucureştiului au avutprobleme în a găsi cumpărători în rândul utilizatorilor finali, încondiţiile în care problemele de infrastructură fac dificil accesulcătre centrul oraşului.

Trei proiecte de locuinţe cu probleme

  • Cortina Residence - dezvoltatorul proiectului cu 270 deapartamente din Băneasa a intrat în faliment când construcţiaproiectului era într-un stadiu relativ incipient;
  • My Dream - dezvoltatorul proiectului a intrat în insolvenţădeşi a reuşit să ducă la bun sfârşit cele trei blocuri cu 174 deapartamente ale proiectului din Pipera;
  • Blue Tower - compania care dezvolta în Colentina proiectulformat din 156 de apartamente a intrat în insolvenţă cândconstrucţia era pe trei sferturi realizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO