Companii

Cine ia primii bani de la Leonardo? Retailerul orădean s-a angajat să le vireze băncilor peste 200.000 de euro lunar

01.09.2010, 11:22 50

"Am agreat cu instituţiile bancare tranşe lunare de 205.000 deeuro în primul an de reorganizare. Valoarea tranşelor este mai micădecât cele plătite anterior deschiderii procedurii de insolvenţă,întrucât în toată acestă perioadă am plătit dobânzile. Urmează săfacem plăţile către salariaţi şi spre finalul perioadei dereorganizare să plătim şi datoriile către stat", a declarat pentruZF Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de InsolvenţăTransilvania, responsabilă cu reorganizarea judiciară acompaniei.
Legea insolvenţei a permis companiei din Oradea să îţirestructureze datoriile totale de la 100 de milioane de euro, cât aacumulat până în 2009, la circa 40 de milione de euro, bani careurmează să fie viraţi în următorii patru ani, cu posibilitatea deprelungire, către instituţiile bancare, salariaţi şi stat.

Ce creditori nu-şi mai primesc datoriile
"Circa 60% din creditorii chirografari (creditori a căror creanţănu este însoţită de vreo garanţie reală sau personală - n.red),printre aceştia numărându-se furnizorii de încălţăminte şiaccesorii, de servicii sau dezvoltatorii de centre comerciale, auaprobat planul de reorganizare prezentat la începutul acesteisăptămâni de Leonardo. Chiar dacă nu îşi primesc restanţele, aşacum se întâmplă cu băncile, statul sau salariaţii, furnizorii deîncălţăminte, de exemplu, reuşesc să îşi dezvolte businessul dincontinuarea activităţii retailerului. Avantajul este că preţurilede achiziţie scad, întrucât sunt foarte multe stocuri în piaţă şiîşi permit să vândă către Leonardo ieftin şi să ruleze bani", estede părere Lotrean.
Reprezentantul administratorului judiciar susţine că în cazulfalimentului aceşti creditori nu ar fi fost doar în situaţia de anu-şi mai recupera datoriile, ci şi de a rămâne cu stocurileblocate, în imposibilitatea de a le rula.
Potrivit planului de reorganizare, pentru creditorii bancari, carecumulează în jur de 20% din totalul datoriilor acumulate deLeonardo, "procentul de acoperire a creanţelor propus este de 100%din sumele prevăzute la plată prin graficul de rambursare pentruperioada de reorganizare".
Pe lista creditorilor companiei se numără cinci bănci, care au derecuperat circa 20 de milioane de euro (86,4 mil. lei), cel maimare creditor fiind BRD Group Societe Generale, care are de încasat9,3 mil. euro (39,2 mil. lei), adică 9,5% din datoriiletotale.
"În primul an de reorganizare se va plăti 205.000 de euro lunar, înal doilea an 215.000 de euro/lunar, iar în al treilea an 250.000 deeuro/lunar. Restul urmează a fi reeşalonat amiabil în timpulreorganizării, în funcţie de evoluţia societăţii", se anunţă înplan.
Tot pentru primul an, compania se obligă să plătească dinrestanţele către salariaţi, valoarea totală a acestora fiind decirca 39.000 de euro (164.515 lei). "În acelaşi timp, Leonardo vaface la zi plăţile curente, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.Acesta este şi motivul pentru care majoritatea creditorilor auacceptat planul de reorganizare - faptul că retailerul şi-a onoratdatoriile curente, cum ar fi plata chiriilor, a salariilor sau astocurilor de marfă venite după intrarea în insolvenţă", spuneLotrean.


Încasări de 200.000 de euro pe zi
În fiecare an, Leonardo va plăti astfel între 2,5 milioane de euroşi 3 milioane de euro, ultima parte a perioadei de reorganizareimpunându-i companiei să restituie bani şi către stat. Datoriilecătre creditorii bugetari sunt de circa 29,2 mil. euro (122 mil.lei), acestea incluzând TVA, contribuţii aferente salariilor şialte impozite şi taxe, arată planul de reorganizare.
"Plăţile se vor face din lichidităţile curente. Vânzările s-austabilizat la 180.000- 200.000 de euro pe zi, iar tranşele cătrebănci sunt de circa 200.000 de euro lunar. Chiriile sunt plătite lazi", asigură Lotrean.
Deocamdată Leonardo şi-a asigurat eşalonarea datoriilor, ceea ce numai implică necesitatea atragerii unui investitor străin. Cu toateacestea, Florin Panea, dar şi cei mai importanţi creditori,băncile, se arată deschişi unei astfel de cooptări, întrucât "unfond de investiţii conferă credibilitate", după cum afirmăadministratorul judiciar al companiei.


Casetă

O piaşă de 600 mil. euro
Leonardo este în continuare cel mai mare retailer de încălţăminte,cu 137 de magazine în toată ţara, chiar dacă a închis peste 60 deunităţi începând cu 2009. Pe piaţa de profil în care s-auachiziţionat circa 50 de milioane de perechi de pantofi (2,4perechi de pantofi pe cap de locuitor) la nivelul lui 2008,retailerul concurează cu Benvenuti, Otter, Bata, Office Shoes, IlPasso, Humanic sau Deichmann.
Retailul de încălţăminte generează venituri de circa 600 mil. euro,potrivit estimărilor ZF pe baza ritmului de creştere din fiecarean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO