Companii

Clujenii de la EnergoBit, cu 15 mil. euro sub buget în S1

Autor: Adrian Voicu

13.09.2010, 23:20 61

Grupul clujean de firme EnergoBit, unul dintre principaliiproducători autohtoni de echipamente electrice, a încheiat primulsemestru cu o cifră de afaceri de 135 de milioane de lei (32 demilioane de euro), în scădere cu aproximativ 33% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut. EnergoBit îşi bugetase pentru primeleşase luni ale anului o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei(aproximativ 47 de milioane de euro), însă rezultatele obţinute aufost sub estimările iniţiale.

"Afacerile EnergoBit, în prima jumătate a anului, au fostinfluenţate şi de întârzierea lucrărilor în parcul eolian de laCogealac şi la Polus Constanţa, cu care avem semnate contracte deproiectare şi realizare a lucrărilor electrice. Credem că, până lafinele anului, vom putea recupera scăderea înregistrată în primulsemestru", a declarat pentru ZF Transilvania Ionuţ Bârsan, directorde marketing al EnergoBit.

Ţinând cont de rezultatele financiare obţinute în primele şaseluni, conducerea EnergoBit şi-a revizuit în scădere estimărilepentru anul în curs şi mizează în prezent pe o cifră de afaceritotală de 420 mil. lei (circa 100 mil. euro), în creştere cuaproximativ 2% faţă de 2009. Iniţial, producătorul clujean deechipamente electrice îşi bugetase pentru acest an o creştere avânzărilor cu 10% faţă de 2009. EnergoBit a realizat anul trecut ocifră de afaceri de 410 mil. lei (circa 97 mil. euro).

Reprezentanţii EnergoBit au în derulare o investiţie de 3 mil.euro pentru construcţia unei fabrici de transformatoare electriceîn parcul Tetarom I din Cluj. Potrivit acestora, în prima etapă aproiectului vor fi angajaţi 46 de oameni, urmând ca odată cufinalizarea investiţiei anul viitor, numărul celor care vor lucraîn fabrica de transformatoare de la Cluj să ajungă la 60 depersoane. Banii necesari acestui proiect provin din fonduriproprii, iar în ceea priveşte dotarea unităţii cu echipamentele deproducţie necesare, compania intenţionează să acceseze fondurieuropene.

EnergoBit a contractat în acest an lucrări pentru 5 parcurielectrice şi mizează totodată pe continuarea lucrărilor în parculeolian de la Fântânele, unul dintre cele mai mari proiecte eolienedin Europa.

Contract cu CEZ

Licitaţia pentru proiectarea şi realizarea lucrărilor electricepentru parcul eolian de la Fântânele, Dobrogea, a fost câştigată deEnergoBit în anul 2008, investiţia în construcţia acestui parceolian terestru fiind estimată la aproximativ 1,1 miliarde de euroşi aparţine grupului ceh CEZ şi firmei Continental WindPartners.

Potrivit reprezentanţilor EnergoBit, 30% din cifra totală deafaceri a grupului este obţinută din lucrările realizate înparcurile care produc energie regenerabilă.

Anul trecut, EnergoBit a realizat lucrări pentru Cotroceni MallBucureşti, parcul eolian Fântânele, Electrica DistribuţieTransilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord,Transelectrica, lucrările de iluminat pentru autostradaTransilvania, modernizarea iluminatului public din municipiulCluj-Napoca.

În prezent, grupul EnergoBit are peste 400 de angajaţi la nivelnaţional, din care 160 sunt ingineri energeticieni, intenţiaconducerii companiei fiind de a mai angaja încă 30 de oameni pânăla finele anului.

Trei foşti angajaţi ai Renel, grup de aproape 20 decompanii

Grupul clujean numără aproape 20 de companii şi a fost înfiinţatîn anul 1990 de către trei foşti angajaţi ai Renel, care sunt şiacum asociaţi principali, Gadola Ştefan, Socea Ioan şi Péter Pál,deţinând fiecare funcţia de vicepreşedinte executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO